Az LMP valódi intézkedéseket követel a klímaváltozás megfékezése érdekében

Megosztás

Magyarország a klímaváltozás szempontjából Európa legsérülékenyebb országai közé tartozik, ezért az LMP továbbra is azt követeli, hogy a kormány végre valódi intézkedéseket hozzon az éghajlatváltozás megfékezése és az alkalmazkodás terén – mondta keddi online sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Schmuck Erzsébet gyökeres változást sürgetett az energiapolitikában, szerinte a drága és veszélyes atomenergia és a szennyező fosszilis erőművek helyett a megújuló energiaforrásokat kell támogatni. Ugyanígy létfontosságúnak ítélte az átállást az ökológiai mezőgazdaságra.

Felhívta a figyelmet az elmúlt hetekben tapasztalható magyarországi és európai szélsőséges időjárásra, amely “a klímaváltozás számlájára írható”.

Hozzátette: tudósok már régóta figyelmeztetnek hogy a hőhullámok, aszályok, felhőszakadások, árvizek és más rendkívüli jelenségek gyakorisága egyre növekedni fog. Európa 40 százalékkal gyorsabban melegszik, mint a többi kontinens – hangsúlyozta. A forró nyarak előfordulása 2080-ig megtízszereződik, a hideg telek pedig addigra eltűnnek. 2050-re a hőhullámok várhatóan évi 120 ezer áldozattal járnak majd az unióban, és 150 milliárd eurós gazdasági költséggel, ha nem történnek további intézkedések.

Schmuck Erzsébet kijelentette: az üvegházhatású gázokra vonatkozó 40 százalékos csökkentési célkitűzés édeskevés, legalább 65 százalék kellene, mert ebben az ütemben soha nem érjük el a klímasemlegességet.

Kapcsolódó cikkek