Merkely: Nem látom értelmét az antitest-vizsgálatnak, az kérje a harmadik oltást, aki fél

Megosztás

Nem kell vizsgálgatni a rektor úr szerint, aki veszélyeztetett, vagy fél, hogy nincs védettsége, az kérje a harmadik oltást. Ez a kínai vakcinával kapcsolatban kiderült tömeges védetlenség tudatában finoman szólva is erős kijelentés.

A magas rizikófaktorú páciensek illetve azok kérjék a 3. oltást, akik attól félnek, hogy nem elég a védettségük – mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Félelemben élni nem jó

– mondta el többször is a rektor.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy augusztus 1-től lehet kérni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját.

Merkely Béla azt mondta, a harmadik oltásnak nincs veszélye, de figyelni kell arra, hogy ki mit kap. Az mRNS vakcina után jöhet vektor vakcina (például az egy dózisú Janssen), míg az Astra Zenecát vagy Szputnyik V-t kapottaknak más típusú oltóanyagra van szükségük.

Akinek kétségei vannak, forduljon kezelőorvosához vagy háziorvosához, ő segít majd kiválasztani az oltást, amivel 110 százalékos biztonságban lesz.

Merkely Béla szerint egyébként már két oltás is jelentős védettséget ad a koronavírus súlyos lefolyása és a kórházba kerülés ellen. A műsorban beszélt a Semmelweis Egyetem átfogó vizsgálatáról is, ahol olyanoktól vettek mintát, akiknél egy korábbi teszt nem mutatott védettséget. Az 1200 vizsgált ember 88 százalékánál egy pontosabb módszerrel ki tudtak mutatni védettséget.

Az is kiderült, hogy a Sinopharm erősebb védettséget alakít ki a 60 éven aluliaknál, de Merkely szerint nincs értelme kizárólag az antitestszámból kiindulni, az ugyanis csak a védettség egyik eleme. Éppen ezért az antitest szűréseknek nem is látja az értelmét. (Hvg.hu)

Related posts