Amit eddig tudni lehet a Pegasus botrányról

Megosztás

A nemzetközi projekt által megszerzett listán több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából. Magyarországról több mint 300 célpontot találtak, köztük a Direkt36 a következő szereplőket azonosította be:

  • Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, Dercsényi Dávidot (a Hvg.hu korábbi újságíróját), valamint egy névtelenséget kérő negyedik újságírót.
  • Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki a Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát.
  • Chikán Attila közgazdászprofesszort, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét.
  • Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát.
  • A CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.
  • Hétfő délelőttre az is kiderült, hogy a kiszivárgott telefonszámok között ott szerepelt Bánáti János, az ügyvédi kamara elnökének, valamint Gémesi György gödöllői polgármester száma is.

Ahogy arra a cikk is felhívja a figyelmet: az, hogy az adatbázisban feltűnik egy telefonszám, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust és a telefonjukat fel is törték.

Több esetben a telefonok utólagos vizsgálata tényleg bizonyította, hogy behatoltak a programjával a készülékbe. Köztük volt Szabó András és Panyi Szabolcs készüléke is.


A projektben résztvevő újságírók minden ország érintett hatóságainak részletes kérdéssort küldtek, így a magyar kormánynak is. A Direkt36-nak küldött válaszban ennyit közöltek, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, és hozzátették, hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

A Forbidden Stories oknyomozó csoport ehhez képest kapott még egy kis csemegét. A nekik küldött kormányzati válaszban ugyanis néhány kérdés is szerepelt: “Megkérdezte ugyanezeket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányaitól? Ha igen, nekik mennyi ideig tartott válaszolni, és mit mondtak? Kapott segítséget a titkoszolgálatoktól, amikor megfogalmazta ezeket a kérdéseket?” – állt a válaszban.


Az üggyel kapcsolatban hétfő délelőtt először Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert kérdezték egy hétfői sajtótájékoztatón, aki csak annyit mondott, hogy semmilyen sajtóhíreszteléssel nem kíván foglalkozni. Délután végül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a V4-es külügyminiszterek komáromi találkozóján újságírói kérdésre reagálva beszélt hosszabban a botrányról. Elmondása szerint hétfő reggel megkérdezte a hozzá tartozó Információs Hivatal igazgatóját is, aki arról adott tájékoztatást, hogy az ügyben „semmifajta együttműködést nem folytattak sem izraeli sem más titkosszolgálatokkal, a szoftvert nem használják, arra vonatkozólag semmiféle megállapodást nem kötöttek”.

via HVG

Kapcsolódó cikkek