Lepődjünk meg: a mélyen alulfizetett rendőrök éppen a jövő évi választások előtt kapnak bőséges jutalmat

Megosztás

Nem, egészen biztos, hogy alávaló rágalom és semmi köze az időzítésnek a 2022-es választásokhoz. Bár még így is az állomány elég tekintélyes százaléka kimarad a jutalmazásból, ugyanis egy elég érdekes feltételhez kötötték a jutalom kifizetését.

Egy összegben hathavi fizetésüket kaphatják meg a rendvédelmi dolgozók 2022 februárjában, amely mintegy 178 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek – írja a Napi.hu. A portál a Belügyi Érdekegyeztető Tanács és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács üléseinek jegyzőkönyve alapján kiemeli: a még 2019-ben beígért, 6 havi illetménynek megfelelő „fegyverpénzt” akkor kaphatják meg, várhatóan februárban a rendőrök, ha a gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot (ezt egyébként minden elemző biztosra veszi). Ez azt is jelenti, hogy egy évvel előrehoznák a 2023-ra kilátásba helyezett jutalmat, amely fejenként 900 ezer-2 millió forint közötti összeg lehet.

Van azonban egy másik feltétele is a prémiumnak: azt legalább 3 éves folyamatos szolgálathoz kötik, ami a hivatásosok mintegy 90 százalékát jelenti. A tíz százaléknál azonban többen maradhatnak ki, mivel a szakszervezetek kérése ellenére a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozó közalkalmazottakra, kormánytisztviselőkre (riaszosok), valamint a munkavállalókra nem fogják kiterjeszteni a juttatást – írja a Napi.hu.

A lépéssel igyekeznek elejét venni a tömeges leszerelésnek, amelyet a BÉT megbízásából készült felmérés szerint a dolgozók 70 százaléka mérlegel. Kérdés azonban, mennyire lesz hatásos, hiszen a rendvédelmi illetményalap és a cafeteria sem növekszik. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek