Őrületes pazarlás: vadonatúj elektronikai eszközök tömkelegét semmisítik meg egy raktárban

Megosztás

A brit ITV News oknyomozó riportja szerint az Amazon skóciai, dunfermline-i raktárában hetente nagyjából 130 ezer eladatlan vadi új terméket pusztítanak el, köztük laptopokat, tévéket, telefonokat, háztartási eszközöket, ékszereket, könyveket és maszkokat – írja a Mérce.

A raktárról rejtett kamerás felvételeket is közöltek, melyeken jól látható, hogyan tornyosulnak a kiszállítással foglalkozó cégnél a kidobásra ítélt új termékek. A tárgyaknak feltehetően nagyjából felét elégedetlen vásárlók küldték vissza, a másik felének még az eredeti csomagolása is megvan.

Az Amazon bár jótékonykodik is az eladatlan termékekkel, egy az ITV News birtokába jutott dokumentum szerint április egyik hetében az adatbázisban csupán  27 ezer jótékonyságra ítélt termék szerepelt, míg ennek a számnak több mint négyszerese, 124 ezer elpusztítandó termék szerepelt a listán.

A nagyfokú pazarlás mögött az állhat, hogy az Amazon szolgáltatását használó gyártóknak egy idő után jobban megéri a termékek elpusztítása mint az Amazon-raktárakban való tárolása, amelyért fizetniük kell.

További részletek a Mérce írásában.

Kapcsolódó cikkek