“A kormány politikai okokból nem hozza nyilvánosságra a vakcinavizsgálatok eredményét, szándékosan ül rajta”

Megosztás

A főpolgármester szerint a Fidesz-KDNP kormány legfőbb vezetőinek már jó ideje ott van az asztalán az összes fontos vizsgálati eredmény, ám politikai okokból ezt nem tudatják az emberekkel. Karácsony szerint ez rengeteg emberéletet veszélyeztet.

Az elmúlt hónapokban, magánlaborokban végzett vizsgálatok eredménye ott van a kormány asztalán, pontosan tudják, hogyan működnek a vakcinák egyes életkorokban, de ezeket nem hozzák nyilvánosságra – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az ATV-nek.

A főpolgármester annak kapcsán adott interjút a csatornának, hogy a Városháza ingyenes antitest-vizsgálatot hirdetett, a regisztrációs helyek pedig rekordidő alatt beteltek. Karácsony szerint sok kétely merült fel főleg a Sinopharm oltóanyaggal kapcsolatban, más országokban nem is használták hatvan felett. Hozzátette, számos esetben nem képződött megfelelő ellenanyag a szervezetben, ezt pedig nagyon fontos tudni, miközben a kormány lazít.

Abból, hogy a kormány nem hozza nyilvánosságra a magánlaboros vizsgálatok eredményét, arra következtet, hogy van baj a kínai oltással – mondta az ATV-nek.

Ha a kormány ül az információn, miközben az újabb oltást nem teszi lehetővé, akkor gyakorlatilag veszélyezteti azokat az embereket, akik kínai oltást kaptak

– tette hozzá.

Karácsony azt is elképzelhetőnek tartja, hogy politikai presztízs miatt rejtegetik az információkat. A főváros egyébként nyilvánosságra fogja hozni az eredményeket. Úgy érzi, a kormány azért is késlelteti a harmadik oltás engedélyezését, mert azzal beismernék, hogy a kínai oltóanyag nem úgy működött, mint ahogy azt remélték.

A hónap elején az operatív törzs azt közölte az RTL-nek arra a kérdésre, terveznek-e harmadik oltást a koronavírus-fertőzés ellen, hogy a vakcinagyártók alkalmazási előirata szerint járnak el. Azt is hozzátették, ha a járvány úgy alakul, Magyarország készen áll a harmadik oltásra.

A csatorna azután fordult az operatív törzshöz, hogy kiderült: a Videoton dolgozóinak körében készült önkéntes vizsgálat során a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája, valamint az orosz Szputnyik V elindította az antitestek termelést kortól függetlenül, a kínai Sinopharmét kivéve. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek