Velünk a Város: Kevesebb a bűncselekmény, de így is komoly gondokkal küzd a rendőrség

Megosztás

Pénteken a fenti témában tartott sajtótájékoztatót a Velünk a Város frakció Miskolcon, ahol Szilágyi Szabolcs képviselő beszélt a címben említett problémákról. Az alábbiakban a frakció ezzel kapcsolatos közleményét idézzük:

„A rendőrség által elvégzett munkát jelző adatok kedvező képet mutatnak, kijelenthető, hogy Miskolcon jelentősen csökkent a bűncselekmények száma” – közölte pénteken tartott sajtótájékoztatóján Szilágyi Szabolcs. A Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője elmondta, a rendőrség 2020-ra vonatkozóan 3246 bűncselekményt tart nyilván, ami komoly javulás, hiszen az elmúlt 11 év átlagában évente 6167 bűncselekményt követtek el.

A rendészeti bizottság elnöke ugyanakkor azt is hozzátette, bár a számokkal nem érdemes vitatkozni, számára ennél sokkal lényegesebb az, a miskolciak mennyire érzik magukat biztonságban. Ezért a rendőrség munkájával akkor lesz elégedett, ha a miskolciak döntő többsége biztonságban érzi magát a város bármely pontján, ha sötétedés után is félelem nélkül sétálhat az utcán.

A kedvező bűnügyi statisztika mellett fontosnak tartotta felhívni a figyelmet a rendőrség súlyos gondjaira, amelyek megoldása Pintér Sándor belügyminiszterre és vezérkarára vár. Felidézte a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készített reprezentatív felmérés eredményeit. Eszerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja a pályamódosítást. A több ezer szakmabeli által kitöltött kérdőívből kiderült, a rendőrök legfőbb problémái: az alacsony fizetés, a kiégés és a kevés szociális juttatás. A rendészeti bizottság elnöke beszélt arról is, ma már országos tendencia, hogy ha egy beosztásból távozik egy rendőr, egyszerűen megszűntetik a pozícióját, így trükközve az állomány feltöltöttségi adataival.

Az utánpótlás, az oktatás színvonala szintén hatalmasat zuhant az elmúlt időszakban – jegyezte meg -, már 10 hónap alatt is kiképeznek rendőröket. „Pedig vonzóvá kellene tenni a rendőri pályát, de ez láthatóan nem működik a jelenlegi életpályamodellben. Addig viszont, amíg ezek a problémák nincsenek hosszútávon kezelve, csak tovább halmozódnak, ez pedig rányomja a bélyegét a közbiztonságra is, hiszen annak fenntartása elsődlegesen a rendőrség feladata. Amíg a rendőrség nem működik megfelelően, addig sajnos a közbiztonság is fog kívánni valót hagyni maga után” – állapította meg.

Szilágyi Szabolcs kiemelte még, a rendőrség munkáját a Velünk a Város frakció és a városvezetés is támogatja, igyekeznek minden tőlünk telhetőt megadni, hogy ezzel is segítsék Miskolcon a közbiztonság javítását. A tavaly megemelt 80 millió forintos túlszolgálati kompenzációs támogatást idén is biztosítják és eszközökkel segítenek. A héten egy összkerék-meghajtású terepjárót adományoztak a kapitányságnak, a képviselő pedig pár éve informatikai berendezésekkel támogatta az avasi rendőrőrsöt.

Szilágyi Szabolcs megköszönte minden miskolci rendőr munkáját, azt remélve, hogy szavai eljutnak azokhoz a vezetőkhöz, köztük a belügyminiszterhez, akik a rendőrök munka- és életkörülményeinek javítása érekében érdemben tudnak lépni.

Forrás: Velünk a Város; Fotó: Mocsári László / Minap.hu

Kapcsolódó cikkek