Hamarosan jönnek az újabb lazítások, szinte sehova nem kell a védettségi igazolvány és a maszk sem

Megosztás

Ez már hivatalos. Most, hogy megszerezték a magyarok a védettségi igazolványt, szinte alig lesz olyan helyzet, amikor szükségünk lesz rá. Belföldi nyaralásoknál például már nem. “Csak” az 5,5 millió beoltott kell hozzá…

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérése után – jelentette be a kormány a koronavírus-oldalon.

Azt írják, a magas átoltottságnak hála a járvány 3. hulláma elvonult, az aktív fertőzöttek száma csökken, így az élet fokozatosan visszatérhet a normális kerékvágásba.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának 6. fokozatáról szóló kormányrendelet szerint 5, 5 millió beoltott után:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, de a maszkhasználat senkinek sem tiltható meg.
  • Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály).
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre nő.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

(444.hu)

Related posts