Színesbőrű szabadságharcos nő szerepel majd az új 20 dollároson

Megosztás

Barack Obama elnöksége alatt készült el a javaslat, hogy kapjon végre helyet színesbőrű és/vagy női személyiség is, hiszen jelenleg egyik hatalmas csoport sincs képviselve a bankjegyeken – írja a Euronews. Ez azért érdekes kérdés, mert a nemzeti valuta egyben az adott ország történelmének, kultúrájának a jelzése, és a politikai változások indexe is (pont úgy, ahogy azt a magyar bankók története is mutatja).

Ez nem az első eset, az amerikai bankókon egyszer már felvillant egy nő portréja, de csak pár évre. Martha Washington – aki a legelső elnök felesége – szerepelt az egydolláros frontlapján, a hátoldalon pedig férje társaságában. Ennek viszont már 120 éve.

Harriet Tubman a nagy polgárháború északi kommandóinak egyikét vezette. Ezek nem reguláris katonákból szerveződtek, hanem jórészt szökött vagy felszabadított rabszolgákból, akik a déliek területeire beszivárogva okoztak zavart és jelentős pusztítást. Ültetvények sorát égették porrá, az ott tartott rabszolgákat pedig besorozták valamelyik egységükbe.

Tubman egyébként maga is szökevény volt, és egyik szervezője (vagy ahogy emlegetik, kalauza) az úgy nevezett „Földalatti Vasútnak”, ami titkos ösvények, rejtett alagutak, eldugott tanyák hálózata volt. Ezek a vájatok és rejtekhelyek a szökött rabszolgáknak kínáltak búvóhelyet, majd Kanadáig vagy Mexikóig eljutva – a szabadság reményét. Nagyon ügyes szervező volt, mert egyetlen „utasát” sem fogták el, később pedig nem csak katonaként és hírszerzőként is jeleskedett a polgárháborúban, de ha kellett, akkor volt szakácsnő és betegápoló is.

Majdnem 100 évet élt nyomorúságban, a tüdőgyulladás vitte el 1913-ban.

Kapcsolódó cikkek