Életmentő tanácsok hőségriadó idejére – mit tegyünk és mit ne tegyünk, hogy jobban kibírjuk a hőhullámot?

Megosztás

Amikor a nyár ilyen forró időszakra vált, akkor az szerencsétlen esetben akár életveszélyes is lehet a szervezet számára a folyamatos, fokozott megterhelés miatt. Összeszedtünk néhány alapvető fontosságú teendőt, amivel segíthetünk magunkon ilyenkor. Mit érdemes és mit nem érdemes tenni ilyen kánikulában?

Rendkívül megterhelő és veszélyes is az emberi szervezet számára a forró nyár: a klímaváltozás miatt extrém forrúságúvá váló nyarak világszerte több millió embert veszélyeztetnek, és nem csak a mediterrán éghajlaton, hanem a mérsékelten, Európában is. Az idei nyár első hőségriadójának küszöbén vagyunk Magyarországon, és az előrejelzések szerint még jó ideig nem fog a hőmérséklet nappal 30 fok alá süllyedni.

Alapvető fontosságú, hogy ne tartózkodjunk hosszú ideig a tűző napon, a hőstressz a belső szervek működésére is hatással lehet. Azt azonban nehéz megúszni, hogy ne is tegyük ki a lábunkat az utcára. Néhány jó tanács, hogy ez a lehető legkevésbé legyen kellemetlen élmény.

Mit kenjen a bőrére hőségriasztáskor?

A legfontosabb a fényvédelem. Még mielőtt elindulna reggel otthonról, fél órával előtte kenje be a bőrét naptejjel: Legalább 30, de lehetőleg 50-es faktorú terméket válasszon. Ne feledkezzen meg semmilyen testrészről, amit nem takar az öltözete!

Lehet, hogy pazarlásnak tűnik, de váljon meg a tavalyi naptejtől. Mindenképpen tartsa be a termékek lejárati idejét: lejárt szavatosságú fényvédő esetében megvan a kockázata annak, hogy már nem fog megfelelő védelmet nyújtani a bőrének.

Mostanra számos olyan arckrémet is talál, amelyek rendelkeznek fényvédő funkcióval, így keresse az SPF+ jelölést.

Vegyen és vigyen magával testpermetet is a naptej mellett: ezekkel a víz alapú, spray termékekkel könnyen felfrissítheti magát, ha már kénytelen kimenni a napra vagy például tömegközlekedni a legnagyobb melegben.

Lehetőleg kerülje a sminket: egy vastag alapozó alatt annál kevésbé fog lélegezni a bőre, minél melegebb van. Bőrhibák eltüntetésére használjon legfeljebb korrektort, de hagyja lélegezni a bőrét. Ha mindenáron szeretné fedni az arcbőrét, ezt tegye fényvédővel ellátott, színezett termékekkel.

Ha nem szeretné, hogy az izzadás miatt elfolyjon a sminkje, válasszon vízálló termékeket.

A száj bőre is vékony, ezért mindenképpen használjon fényvédővel ellátott ajakápolót, szájfényt vagy rúzst.

Ne feledkezzen meg a megfelelő bőrtisztításról és hidratálásról: a városi szennyezés és az alapvetően sós izzadtság sem jó a bőrének.

Egy C-vitaminos szérum megelőzi a hiperpigmentációt, vagyis a napfény által is előidézett bőrfoltok kialakulását, és serkenti a bőre kollagéntermelését.

Számos kozmetikum esetében népszerű összetevő mostanában az AHA-sav, ami egyfajta hámlasztóként működik, ez azonban a fényre érzékenyebbé teszi a bőrét, így fokozottan ügyeljen a megfelelő fényvédelemre, ha ilyen összetevőjű terméket használ.

Keresse a nem komedogén (non comedogenic) jelzéssel, felirattal ellátott termékeket, mert ezek kisebb eséllyel tömítik el a pórusait a melegben.

Mit viseljen ebben a hőségben?

Az alapszabály az, hogy óvja a bőrét: lehetőleg lenge, szellőző és olyan ruhadarabot viseljen, amely a legnagyobb felületen fedi a testét, így hosszú ujjú és szárú ruhadarabokat. A laza szabású ruhák ugyanis engedik, hogy a levegő cirkuláljon a bőre és a ruhadarab között, így hűvösebb érzést adnak.

Válasszon világos ruhadarabokat, minél világosabb ugyanis, annál nagyobb eséllyel veri vissza a fényt.

Az alapanyag sem mindegy: felejtse el a szintetikus alapanyagú ruhákat, így például a poliésztert, és a természetes szálakból készülő ruhákat részesítse előnyben. A könnyű selyem és a kender például az erős UV-sugárzásnak is ellenáll. A természetes alapanyagú ruhadarabok hagyják lélegezni a bőrét és elnyelik az izzadtságot is. Ezzel ellentétben a szintetikus alapanyagú darabok nem nyelik el az izzadtságot, és hamarabb felmelegszik a teste.

Mindenképpen viseljen megfelelő UV-szűrő napszemüveget, és lehetőleg széles karimájú kalapot.

A cipőválasztás is fontos: viseljen szandált, papucsot vagy vászoncipőt, hogy ne melegedjen be a lába.

És természetesen fogyasszon minél több folyadékot, lehetőleg vizet, amikor elindul, ez is legyen a táskában. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek