Olyan látványosan drágulnak az építőanyagok, hogy a versenyhivatal külön csoportja vizsgálja, gyanús és indokolatlan a mérték

Megosztás

Amikor ennyire kevés eladó uralja az egész piacot és hirtelen ilyen mértékű és folyamatos drágulás látható, ráadásul különösebb indok nélkül, az nemcsak bosszantó, de a versenyhivatal figyelmét is felkelti. Simán elképzelhető egy előzetes összebeszélés alapján történt megállapodás.

Vizsgálói csoportot hozott létre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy kiderítse, miért drágulnak az építőipari alapanyagok.

Mint írták, a szervezet tevékenysége kiterjed a kartellgyanús tevékenységekről szóló panaszok vizsgálatára, mivel bizonyos alapanyagok piacát kevés eladó uralja, így ők könnyen megtehetik, hogy a versenyhelyzetben jellemző áraknál drágábban értékesítenek. Intézkedésre ad okot, ha az árak a költségeket tisztességtelen mértékben meghaladják, vagy az érintettek egymással egyeztetve alakítják ki azokat – tették hozzá.

Áremelkedést szállítási zavar, kereskedelempolitikai intézkedés, külföldi kitettség, kapacitáshiány is okozhat, de a GVH tavaly már talált gyanús esetet, ezért tavaly eljárást indított gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt cementpiaci érdekeltségekkel szemben.

A versenyellenes magatartások általában titokban zajlanak, így azokat főképp a piaci jelzések, vagy az együttműködő vállalkozások árulják el. A bejelentők anonimitását törvény garantálja, az együttműködés pedig jelentősen csökkentheti a büntetés súlyát – tették hozzá.

Az építőanyagok drágulása a komoly problémát jelent az építőiparban és a felújításoknál, a kivitelezők ugyanis emiatt alig tudják tartani a vállalási áraikat. Emiatt alig becsülhető meg, hogy idén mennyivel kerül többe egy építkezés, mint tavaly, átalánydíjra, fix összegre már senki nem akar szerződni. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint ráadásul az áremelkedés még mindig nem állt meg: az építési költségek országos szinten 5-9 százalékos, Budapesten viszont több mint 10 százalékos áremelkedésére számítanak a második félévben. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek