Már egy európai főváros is újra vesztegzár alatt, ismét nagy gondban lehet a kontinens, a foci-EB miatt mi is

Megosztás

Nagy-Britannia után Portugália, leginkább Lisszabon került bajba, ezért inkább napokon át senki nem hagyhatja el a fővárost és a környező területeket, illetve nem is mehet be oda. Megint kezdődik? Az egyik legrosszabb hír, hogy a leginkább érintett zónából is jócskán érkeztek szurkolók Budapestre a teltházas mérkőzésre távolságtartás és maszk nélkül.

A portugál hatóságok pénteken 15 órától vesztegzár alá helyezték Lisszabont és több környező települést, hogy így akadályozzák meg a koronavírus indiai (delta) variánsának elterjedését az országban. A portugál fővárosban és környékén 2,8 millió embert érint az intézkedés, ők hétfő reggel 6 óráig nem hagyhatják el a területet, ahová a beutazás sem engedélyezett – írja a Correio da Manhã portugál napilap.

„Ez nem járványvédelmi intézkedés, hanem kísérlet arra, hogy megfékezzük azt, amit Lisszabonban tapasztalunk” – mondta Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter, és hozzátette, hogy a járványhelyzet romlása miatt lassítani fogják a korlátozások feloldását. Szerinte a helyzet aggasztóbb, mint az előző hetekben volt. Lisszabonban nagyjából 300 új fertőzött jut 100 ezer lakosra.

A portugál fővárosba utazó külföldi turisták kivételt képeznek a hétvégi vesztegzár alól, és továbbra is ki-be járhatnak a térségben. Az intézkedés a repülőjáratokra és a munkaügyi célú utakra sem vonatkozik. A tízmillió lakosú Portugáliában 1350-nel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma szerdán, február óta ez volt a legnagyobb emelkedés – írja az MTI.

A fertőzések száma azt követően indult emelkedésnek, hogy Portugália alig egy hónappal korábban megnyitotta határait az Európai Unióból és Nagy-Britanniából érkező látogatók előtt. A delta variáns Nagy-Britanniában is sebesen terjed, az új megbetegedések szinte mindegyikéért ez a változat felelős.

A szlovák kormány is aggódik a magyar–portugál Eb-meccs járványügyi következményei miatt, ugyanis több száz szlovákiai állampolgárságú szurkoló vegyült a portugál drukkerekkel a telt házas Puskás Arénában kedden. Az egészségügyi minisztérium arra kéri a budapesti meccsen járt embereket, hogy Szlovákiába visszatérve teszteltessék magukat. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek