Defibrillátort kell beültetni az újraélesztett dán játékos testébe, de még így sem biztos, hogy fel kell hagynia a futballal

Megosztás

Perceken át nem vert Christian Eriksen szíve, de a gyors csapattársi és orvosi segítségnek köszönhetően túlélte a vérfagyasztó esetet a dán játékos. Beültethető defibrillátort fog kapni, de még ez sem zárja ki az esetleges visszatérését a pályára.

Beültethető defibrillátorra lesz szüksége Christian Eriksennek, a dán labdarúgó válogatott legnagyobb sztárjának, aki az Európa-bajnokság első fordulójában, válogatottja finnek elleni nyitómeccsének első félidejében a pályán kapott szívrohamot.

Eriksent, aki egy bedobáshoz kocogott éppen, majd tíz percen át élesztették újra. Mindent összevetve szerencséje volt, mert azonnal megfelelő ellátást kapott. Jens Kleinfeld, a német orvos, aki a pályán újraélesztette, meg is jegyezte, hogy a mindennapi életben “sokkal kisebb a sikeres újraélesztés esélye.

Miután Eriksen összeesett, barátja és csapattársa, Smion Kjaer azonnal stabil testhelyzetbe fordította, és gondoskodott arról is, hogy a légútjai ne tömődjenek el. Sőt, az újraélesztést is megkezdte. Kleinfeld defibrillátort is bevetett, elmondása szerint a használata után 30 másodperccel Eriksen kinyitotta a szemét, így végre beszélhetett hozzá. “Megható pillanat volt” – mesélte. Kleinfeld azt kérdezte Eriksentől, hogy “nos, visszatértél közénk?”. Amire Eriksen azt felelte, “igen, vissza. A fenébe is, csak 29 éves vagyok”. “Ekkor már biztosan tudtam, hogy az agya nem károsodott, és tényleg magához tért” – mesélte az orvos.

Eriksent a pályáról a közeli kórházba, Dánia legjobban felszerelt kórházába szállították. A további vizsgálatok során arra jutottak, hogy szívritmuszavarai miatt beépített defibrillátorra, ICD-re lesz szüksége. Ez egy, a bőr alá ültetett, gyufásskatulyányi doboz, amiből két vezetéket kötnek a szívre. Az eszköz automatikusan elektromos impulzussal szabályozza a szabálytalanná váló szívverést. “Christian elfogadta ezt a megoldást, a tervet a hazai és a nemzetközi specialisták is megerősítették, valamennyien ezt a kezelést ajánlották” – nyilatkozta Morten Boesen, a dán csapat orvosa.

A BBC cikke nem tér ki rá, hogy az ICD beültetése mennyiben befolyásolhatja Eriksen további karrierjét. Az Európa-bajnokságon ugyanakkor már pályára lépett egy játékos, a holland Daley Blind, akibe már beültettek ICD-t, miután kétszer is összeesett a pályán. Blind Eriksen szívrohamának másnapján, az ukránok ellen lépett pályára. Az Eriksennel történtek annyira megviselték, hogy a mérkőzés után el is sírta magát, és bevallotta, hogy még azt is fontolgatta, hogy lemondja a vasárnapi meccset. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek