Örömhír: Újabb gyártó vakcinájáról derült ki, hogy hatásos

Megosztás

Június 14-én (hétfőn) jelentette be a Maryland állambeli székhelyű amerikai, Novavax nevű vakcinagyártó, hogy Covid–19 elleni védőoltása túl van a klinikai III-as fázisú vizsgálatokon, és hatásosnak, biztonságosnak, valamint jól tolerálhatónak bizonyult – írja az Index.

A PREVENT–19 NEVŰ VIZSGÁLATBA 29 960 BETEGET VONTAK BE 119 KLINIKÁN AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉS MEXIKÓ TERÜLETÉN, ÉS A VÉGLEGES EREDMÉNYEK SZERINT AZ OLTÁS 100 SZÁZALÉKBAN VÉDELMET NYÚJTOTT A KÖZÉPSÚLYOS, SÚLYOS, VALAMINT HALÁLOS LEFOLYÁSÚ COVID ELLEN, míg az enyhe esetek ellen 90,4 százalékban védett meg a vakcina.

Gregory M. Glenn, a vállalat kutatási és fejlesztési részlegének igazgatója szerint ez fontos lépés annak irányába, hogy a teljes földkerekség leküzdje az új típusú koronavírus által okozott világjárványt. Ez különösen annak fényében igaz, hogy a kevésbé fejlett országok még alig kezdték meg oltási kampányukat, így a világ jelentős részén még mindig nagy gondokat okoz a járvány.

A vizsgálat tehát felnőtt- és időskorú páciensek körében lezárult már, de a 12–18 évesek vizsgálata továbbra is folyik, 2248 résztvevővel. A vizsgálatnak külön jelentőséget ad, hogy a megfigyelések január 25. és április 30. között történtek, amikor a fertőzések túlnyomó részét a brit B.1.1.7 variáns okozta, de terjedőben volt több egyéb mutáns is. Így tehát bebizonyosodott, hogy az oltás ezek ellen is véd. Érdekes adat továbbá, hogy a vakcina a magas rizikójú csoportokban is jelesre vizsgázott: a 65 év felettiek, krónikus betegségben szenvedők, valamint a koronavírus-fertőzésnek fokozottan kitett csoportokban is 91 százalékos védelmet nyújtott.

Az oltás mesterséges, ún. rekombináns, illetve nanorészecske-technológiával elállított tüskefehérjét tartalmaz, tehát a számunkra jelenleg elérhető vakcináktól eltérően sem mRNS (Pfizer, Moderna), sem DNS (AstraZeneca, Janssen, Szputnyik), sem pedig teljes, elpusztított vírus (Sinopharm) nincs benne.

További részletek az Index.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek