A magyar ellenzék Fidesz elleni receptjét használták a lengyelek és óriási győzelmet arattak a kormánypárt felett

Megosztás

Egység nélkül biztosan nincs győzelem, ezt már Lengyelországban is tudja az ellenzék és hatalmas csapást mért a Fidesz-szövetséges kormánypártra.

Csak 24 százalékot kapott a nagyobbik lengyel kormánypárt jelöltje az időközi polgármester-választáson, amelyet az ellenzék a következő választás próbájának tekint. Eközben a kormányon belüli viták miatt előfordulhat, hogy előbbre hozzák a 2023-ra tervezett választást.

Egy országos választás próbájaként figyelték sokan a lengyel Rzeszów városban tartott polgármester-választást. A voksolás kimenetele nem sok jó hírrel szolgál a kormányzópártnak, a Fidesszel szoros viszonyt ápoló Jog és Igazságosságnak (PiS).

Egységes ellenzék, megosztott kormány

A rzeszówi választáson a lengyel politikában eddig szokatlan felállás alakult ki: az ellenzéki jelölt, Konrad Fijołek mögött több párt széles koalíciója állt, míg a kormánykoalíció pártjai megosztottak volta: a PiS és a kisebbik kormánypárt, az Egyesült Lengyelország (SP) külön jelölteket indított.

A választást az ellenzék kulcsfontosságúnak értékelte. A PiS vezette jobboldali koalícióval szemben álló pártok 2019-ben még külön indultak, most viszont egy jelölt mögé álltak be, és hasonló stratégiával terveznek indulni a következő parlamenti választáson is. Ennek az összefogásnak az egyik első próbája volt a rzeszówi választás.

Renata Mieńkowska-Norkiene, a Varsói Egyetem politológusa még a választás előtt úgy nyilatkozott: „Az ellenzék a városban tesztelné, hogyan reagálnak a választók, ha mindenki közösen indul a PiS ellen. Úgy vélik, lehetőségük van hasonló győzelemre, mint amikor az ellenzék Budapesten legyőzte a Fideszt.”

További részletek olvashatók a Szabadeuropa.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek