Eriksen szívmegállása: Akiknek szerencséjük volt és akiknek nem – Fehér Miklós óta jobban odafigyelünk ezekre a tragédiákra

Megosztás

Óriási dráma zajlott a szemünk láttára az Európa Bajnokság harmadik mérkőzésén, a dán Christian Eriksen egyik pillanatról a másikra összeesett és megállt a szíve. Sok százmillió néző szeme láttára küzdöttek hosszan az életéért az orvosok, végül szerencsére sikerült újraindítani a játékos szívét és nem sokkal később magához is tért. Korábban is történtek hasonló, váratlan rosszullétek, de nem mindenki volt ilyen szerencsés.

A legutóbbi, Eriksenéhez hasonló, labdarúgópályán történt rosszullét szenvedő alanya Iker Casillas, a spanyolok 167-szeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok kapusa volt. Casillas 2019. május elsején a Porto játékosa volt, és a csapata reggeli edzésén esett össze. Azonnal kórházba szállították, és megállapították, hogy szívrohamon esett át. Estére stabilizálódott az állapota, fel is épült, de labdarúgó-pályafutását 38 évesen be kellett fejeznie.

AZTÁN NAPRA PONTOSAN MAJDNEM KÉT ÉVVEL KÉSŐBB EGY ÚJABB INFARKTUST KAPOTT, EZÚTTAL ENYHÉBB LEFOLYÁSÚT, DE JELENLEG JÓL VAN. 

Sajnálatos módon a spanyol futballban kiváltképp gyakoriak az efféle esetek. Ki ne emlékezne Antonio Puerta tragikus halálára. A Sevilla egyszeres válogatott játékosa 2007. augusztus 25-én a szezon első mérkőzésén, a Getafe elleni meccsen a Ramón Sánchez Pizjuan Stadionban lett rosszul. Lehajolt, majd elterült a földön. A csapattársa, Ivica Dragutinovics és a klub orvosi stábja rögtön odaszaladt, amint Puerta elveszítette az eszméletét.

Miután magához tért, és lecserélték, Puerta újra elájult az öltözőben. Mentővel vitték kórházba, ahol újraélesztették. Az orvosok azt nyilatkozták, hogy az állapota súlyosbodott, amióta megérkezett a kórházba, és végül átvitték a sevillai Virgen del Rocio Kórházba, ahol 28-án elhunyt. Puerta többszörös úgynevezett szervrendellenesműködés-szindrómát szenvedett el, és visszafordíthatatlan agykárosodást, melynek következménye többszöri hosszú szívmegállás volt. Ez egy gyógyíthatatlan, öröklött szívrendellenesség, mely jobb kamrai fejlődési zavarként ismert. Nincs hivatalos magyarázat, sokak szerint beültethető defibrillátorral kellett volna játszania.

Sevilla's Puerta dies three days after collapse | Reuters
Puerta saját lábán távozott az öltözőbe, ott azonban újra megállt a szíve

Daniel Jarquét 26 éves korában érte a halál. Az Espanyol csapatkapitánya 2009. augusztus 8-án klubja olaszországi edzőtáborában, Covercianóban éppen a barátnőjének telefonált, amikor szívrohamot kapott, és meghalt. Ez a haláleset ugyan nem közvetlenül a pályán történt, de a futballal kapcsolatos. 

Fabrice Muambának, a Bolton Wanderers 24 éves játékosának 2012. március 17-én a Tottenham elleni FA-kupa-mérkőzés 41. percében megállt a szíve, és összeesett. Perceken át próbálták újraéleszteni, majd egy londoni kórház intenzív osztályára szállították, ahol szintén többször újra kellett éleszteni. Két napig volt kritikus az állapota, majd március 19-én kezdett el javulni. Augusztusban bejelentette, hogy orvosai tanácsára befejezte sportolói pályafutását.

NÉGY ÉVVEL KÉSŐBB EGY JÓTÉKONYSÁGI MÉRKŐZÉSEN MÁR ÚJRA JÁTSZOTT, SŐT MÉG GÓLT IS LŐTT.

Moussa Doumbia, Mali válogatottjának 22 éves játékosa 2016. október 12-én a Mali–Elefántcsontpart világbajnoki selejtező első perceiben összeesett, és lenyelte a nyelvét. Minden bizonnyal megfulladt volna, ha Serge Aurier, az ellenfél hátvédje nem rohan oda, nem fekteti oldalára a mali labdarúgót, és nem kotorja ki a nyelvét a torkából. Doumbiát kórházba szállították, de nem szenvedett maradandó károsodást, és ma is játszik a Reims csapatában.

Paulo Sergio De Oliveira „Serginho” a brazil bajnokságban, a São Caetano–São Paulo-mérkőzésen kapott szívrohamot 2004. október 27-én. A játékos a helyszínen életét vesztette, a boncolás megállapította, hogy a szíve 600 grammot nyomott, ami a kétszerese egy normális szív tömegének. 

Piermario Morosini 2012. április 14-én a Pescara–Livorno-mérkőzésen kapott szívrohamot. Bár volt defibrillátor a pályán, és használták is, már nem tudták megmenteni a játékos életét, aki a kórházba szállítás közben meghalt. 25 éves volt.

 Piermario Morosini 2008-ban

Piermario Morosini 2008-ban – Fotó: Alessandro Sabattini / Getty Images Hungary

Ben Idrissa Dermé, a 34 éves Burkina Fasó-i válogatott labdarúgó 2016. szeptember 12-én vesztette életét az AJ Biguglia–Furiani Francia Kupa-mérkőzésen. A hatodik ligás Biguglia játékosa hirtelen szívhalált szenvedett.

Az egyik leghíresebb haláleset Marc-Vivien Foéé. A 64-szeres kameruni válogatott sztár 2003. június 26-án a Konföderációs Kupán a Kamerun–Kolumbia-elődöntőben a 73. percben összeesett, és később, még aznap meghalt. A boncolás nála is megállapította, hogy örökletes szívbetegségben szenvedett. A sors iróniája, hogy edzője, a német Winfried Schäfer percekkel korábban le akarta cserélni, mert látta, hogy fáradt, de Foé intett, hogy még maradna a pályán…

A kameruni Patrick Ekeng  2016. május 6-án vesztette életét a Viitorul Constanta–Dinamo Bucuresti román bajnoki mérkőzésen, szintén hirtelen szívhalál következtében. 26 éves volt. 

Fehér Miklós, a Benfica 24 éves, 25-szörös magyar válogatott csatára 2004. január 25-én csereként lépett pályára a Vitória SC elleni bajnokin. A találkozó hajrájában sárga lapot kapott, majd előrehajolt, és összeesett. Mindkét csapat orvosai azonnal a pályára rohantak, és megpróbálták újraéleszteni. Közben megérkezett a mentőautó, hogy Fehért a közeli kórházba vigyék. A média egész éjjel figyelemmel követte az állapotát és az orvosok küzdelmét az életéért. Nem sokkal éjfél előtt bejelentették a halálát, amelynek oka hirtelen szívmegállás és hypertrophiás cardiomyopathia volt. 

Miklós Fehér - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Fehér Miklós 2003. december 28-ánFotó: Antonio Cotri / EPA / MTI

Fehér Miklós halála egész Magyarországot és Portugáliát megrázta, a játékos győri temetésére a Benfica teljes játékoskerete és vezetősége eljött, az élen Luis Felipe Vieirával, a kétszeres BEK-győztes egyesület elnökével és José Antonio Camachóval, a csapat spanyol szakvezetőjével. Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek