A tíz leggazdagabb magyar

Megosztás

185 milliárd forinttal nőtt egyetlen év alatt Mészáros Lőrinc vagyona. Eközben Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója csak 110 milliárddal tudott gyarapodni. Így át kellett adnia a leggazdagabbak listáján a vezető helyet a felcsúti vállalkozónak, volt gázszerelőnek.

A 2020-as eredményekről a magyar vállalkozók vagyonosodását húsz éve vizsgáló Szakonyi Péter és csapata ír a 100 leggazdagabbat listázó kiadványában.

A 10 leggazdagabb magyarországi üzletember becsült vagyona:

  1. Mészáros Lőrinc 479,4 milliárd
  2. Csányi Sándor 420 milliárd
  3. Gattyán György 305 milliárd
  4. Felcsuti Zsolt 246 milliárd
  5. Veres Tibor 230 milliárd
  6. Bige László 201 milliárd
  7. Széles Gábor 181 milliárd
  8. Szíjj László 177 milliárd
  9. Jellinek Dániel 170 milliárd
  10. Kasza Lajos 121 milliárd

Mit tudunk róluk?

1. Mészáros Lőrinc

Talán már senkinek sem kell bemutatni. Gázszerelő, vállalkozó, Orbán Viktor régi barátja. 2011-2018 között Felcsút polgármestere volt a FIdesz-KDNP színeiben. Személye körül állandósult közéleti vitákat kelt, hogy a korábban gázszerelő vállalkozóként tevékenykedő Mészáros szinte a semmiből lett néhány év alatt vagyonos ember, amit sokan a fideszes politikai kapcsolatokkal indokolnak.A 2010-es kormányváltást követően évente megduplázódott a vagyona és annak a községnek lett a polgármestere, ahonnan Orbán Viktor magyar miniszterelnök is származik. Emiatt több helyen írtak róla „berobbant gázszerelőként”, „Orbán strómanjaként”, vagy „felcsúti kis gömböcként”. Mészáros a strómanozás miatt pert is indított az Együtt párt ellen, de elvesztette a keresetet.

2. Csányi Sándor

Magyar közgazdász, bankár, üzletember, az OTP Bank vezérigazgatója. 2010 óta a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, 2018-tól a FIFA alelnöke. 2019-től az UEFA alelnöke, az UEFA Nemzeti válogatottak versenybizottságának elnöke. Tagja az UEFA pénzügyi bizottságának, a professzionális futball stratégiai tanácsának. A MOL-Pick Szeged Kézilabda Klub tulajdonosa. Számos cége van,

3. Gattyán György

Üzletember, a Docler cégcsoport tulajdonosa, producer, a Prima Primissima Alapítvány társalapítója, a Magyar népművészet és közművelődés Junior Prima Díj mecénása, a Docler Holding Új Generáció Gábor Dénes Díj alapítója.
2003-ban létrehozta Livejasmin.com nevű, streaming technológiára épülő, felnőtt-tartalom szolgáltatást nyújtó webkamerás oldalt, ami ma a világon a felnőtt tartalmat kínáló weboldalak közül a legnagyobb forgalmat generálja, látogatóinak száma meghaladja a CNN-ét.

4. Felcsuti Zsolt

Ipari befektető, az MPF Industry Group főrészvényese, társelnöke a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének, a magyar Nemzetgazdasági Miniszter tanácsadója. Fém- és műanyagipari termékek gyártására szakosodott vállalkozását apjától vette át. A cég masszív és stabil fejlődésen ment keresztül.
Cége érdekelt a kereskedelemben, logisztikában, bútoriparban, csiszolószerszám-, géptartozék-, építőipari kemikáliák- és fűtőkészülékek gyártásában. A 2013. augusztusában indult “Díj a sikeres vállalkozásokért” zsűrijének az elnöke. Az év döntő részét Svájcban, Magyarországon és Spanyolországban tölti.

5. Veres Tibor

A vagyongyarapodás nála egyértelműen annak köszönhető, hogy számos piacon tudott régiós szinten is terjeszkedni. A lengyel Echo Investment többségi részesedésének felvásárlásával a Wing komoly régiós pozíciókat szerzett, a friss üzleti beszámolókból is az látszik, nagy üzlet volt a bevásárlás – írja a Forbes. A Wing Magyarország legnagyobb ingatlanos cége, többek között az ő tulajdonukban van – és üzemeltetik is – az ország legnagyobb irodaháza, a népligeti Telekom-székház. A mobilitási piacon a tőzsdén is jegyzett AutoWallis szintén sok régiós piacon tudott megjelenni.

6. Bige László

A gazdaglistákon rendre a dobogó környékén végző üzletember Erdélyben született, nemesi család sarjaként. A kolozsvári egyetemen végzett, mint gyógyszervegyész. Családját a Ceaușescu-éra alatt megfosztották vagyonától, ezért a családtagok többsége külföldre menekült. A Bige Holdingnak ma már tucatnyi cége van, de tevékenységében messze a legmeghatározóbb a műtrágya-, kénsav- és salétromsavgyártás.  A műtrágyamilliárdos 2002-ben szerezte meg a Péti Nitrogénműveket, az ügyletben Csányi Sándor eladói és hitelezői oldalon is képviseltette magát, a TVM-hez hasonlóan a tulajdonosváltás után a vezetőségben több, Csányihoz köthető üzletember is helyet kapott.

7. Széles Gábor

Első vállalkozása – az eredetileg geodéziai műszerek összeszerelésére, fejlesztésére alapított Műszertechnika Pjt. A cég tevékenysége főleg az ipari termelésre és pénzügyi szolgáltatásokra terjed ki, de emellett jelentős ingatlanportfólióval rendelkezik. Bayer Zsolt és Bencsik András mellett a 2012. január 21-i békemenet, majd az azt követő hasonló rendezvények egyik szervezője és fő anyagi támogatója. 2013. október végére az ő anyagi és szakmai támogatása mellett egy olyan háztartási készülék elkészítését és bemutatását ígérték, amely ingyen energiával képes ellátni egy családi házat (a fizika mai terminusa szerint ezt elsőfajú perpetuum mobilénak nevezik).

8. Szíjj László

2010 után útépítő cégei számtalan közbeszerzést nyertek. Szíjj tulajdonában van a Közgép 30 százaléka, a Magyar Kereskedelmi Bank egyharmada. Számos közbeszerzést nyert együtt Mészáros Lőrinc cégeivel, Bulgáriában közös vasútépítő vállalatot is létrehoztak, bár ez még nem végzett gazdasági tevékenységet. 2015-ben, abban az évben, amikor Orbán Viktor és Simicska Lajos végleg szakított, a Duna Aszfalt nagyrészt átvette a Közgép helyét az állami nagyberuházások megvalósításában. 2010 szeptembere és 2019 novembere között Mészáros Lőrinc két fő építőcége, a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-Kord Kft., továbbá Szíjj László Duna Aszfalt nevű cége külön-külön vagy másokkal, esetenként egymással közösen több mint 2071 milliárd forint értékben nyert meg közbeszerzéseket.

9. Jellinek Dániel

Vállalkozó szelleme korán megmutatkozott; középiskolai évei alatt számítógépek és különböző használt cikkek kereskedésével, ruházati termékek forgalmazásával foglalkozott, majd szakmai érdeklődése az ingatlanszektor felé fordult, ahol az egyetemen megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban is elkezdhette kamatoztatni. Üzleti stratégiájára a kezdetektől jellemző volt a hosszú távú szemlélet; megbízási díj helyett például kisebbségi részesedést kért azokban a vállalkozásokban, ingatlanokban, amelyeknek működtetését segítette. Az általa menedzselt ingatlantranzakciók száma mára meghaladja az ötszázat. Az Indotek Group ingatlanportfóliójába tartozik – egyebek mellett – több mint 20 irodaház, például az EMKE irodaház vagy a Dohány utcai Focus Point Irodaház, 11 darab vidéki bevásárló központ, több szálloda – köztük a Gellért Szálló.

10. Kasza Lajos

Gépésztechnikus és vállalkozó, az egyik legnagyobb magyar tulajdonú cégcsoport, a Jász-Plasztik alapítója és tulajdonosa. A TSZ ipari ágazatában végigjárta annak ranglétráját, előbb szerelő, azután műhelyvezető lett, később ipari ágazatvezetőként dolgozott. Később konfliktusa támadt a TSZ vezetőségével, így otthagyta azt. 1986-bAn unokatestvérével, Kasza Jánossal kisszövetkezetet alapítottak. Ennek keretében rakták össze fél év alatt az első fröccsöntő gépüket is, melyet autóalkatrészekből, mezőgazdasági gépek alkatrészeiből építettek. Kezdetben jelentős megrendelést kaptak bútoralkatrészekre, bútorszerelési anyagokra a salgótarjáni Síküveggyártól, illetve nagy megrendelőjük volt ekkor a Villamosszigetelő- és Műanyaggyár. 1990-ben a korábbi kisszövetkezeti formát felváltva megalapították az igényeknek jobban megfelelő, az új gazdasági és jogrendbe jobban beleillő Jász-Plasztik Kft.-t.

via JövőTV

Kapcsolódó cikkek