Helyben gyártott házelemekkel segítik a miskolci rászorulókat

Megosztás

Acélszerkezetes házelemek gyártásával segíti a felzárkózó településeken élőket a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság. A Miskolcon készült könnyűszerkezetes házakba segélyszervezeteken keresztül költözhetnek be a hátrányos helyzetű családok. A miskolci beruházás összköltsége – a szelemengyártó géppel együtt – nettó 110 millió forint volt.

Jelenleg heti 2 házszerkezet előszerelése készül el az üzemben, ez évi 100 db házszerkezet összeállítását teszi lehetővé.

További összeszerelő üzemek létesítésével – az ország más részeiben – a kapacitás évi közel 1000 házszerkezet gyártására bővíthető, a jelenlegi 13 fős foglalkoztatotti létszám pedig több mint 100 főre. A lakásépítésekkel együtt így több száz hátrányos helyzetű ember dolgozhat és juthat jövedelemhez.

A sikeres megvalósítás érdekében szoros partneri kapcsolatban folyt és folyik jelenleg is a munka az érintett települések önkormányzataival. Ők biztosítják a ház építéséhez szükséges építési telkeket és rendezik a telkek tulajdonjogát a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és más karitatív szervezetekkel együtt: Kiválasztják a települést, a rászoruló családokat, majd építtetik és üzemeltetik a házakat, illetve a munkafolyamatok engedélyezéséhez és beszerzéséhez szükséges szervezetekkel, valamint a kivitelezőkkel tárgyalnak.

A miskolci eseményen bemutatták a vendégeknek és a sajtó képviselőinek a gyártógépet, a gyártó-és szerelőcsarnokot és a Mintaházat, az acélszerkezetes ház prototípusát is.

Az eseményről a Minap adásában is hírt adtak:

kiemelt kép: MTI

Kapcsolódó cikkek