A kormány engedélyezte a 12-15 évesek oltását, jön az újabb nemzeti konzultáció

Megosztás

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a szokásos csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely mellett.

A kormányfő elsődlegesen a járványról és az ezzel összefüggő döntésekről tájékoztatott. Orbán szerint az oltás állami feladat, de egyéni felelősség, ezért mindenkit arra kér, hogy éljenek az oltás lehetőségével – tudósított a HVG.hu.

A járvány csak azok számára ért véget, akik beoltatták magukat – hangsúlyozta Orbán. Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatta a kormányt szerdán arról is, hogy mennyi vakcina van még. A még érkezőkkel együtt 17 millió nyugati vakcinánk lesz, vagyis Pfizerből 6,1 millió, Modernából 1 millió, AstraZenecából 5 millió, Janssenből pedig még 4 millió érkezik. Kínai oltás is van még, az orosz viszont lassan teljesen elfogy.

A kormány döntött arról is szerdán, hogy engedélyezi a 12-16 évesek oltását. Ha a szülők úgy döntenek, hogy be akarják oltatni a gyerekeiket, akkor a szokott rendben kell jelentkezni. Emellett Orbán jelezte azt is, hogy ha valaki nem megy el a második oltására, akkor törlik a védettségi igazolványának érvényességét.

Orbán ezután az újrandítás következő lépéséről beszélt, mert “olyan évtizedre készül a kormány, amit a járványok és a népvándorlás korszaka jellemez majd”.

Mivel fontos döntésekre készül a kormány, nemzeti konzultációt indít, mert azt szeretnék, hogy ezek a lehető legnagyobb egyetértést élvezzék és a legbiztosabb lábon álljanak. Ezért a gazdasági újraindításról, a stabil gazdaság megteremtéséről és a gazdaság megerősítéséről indítják a következő nemzeti konzultációt. Az egyik kérdés a minimálbér emeléséről szól majd, vagyis arról, egyetértenek-e azzal a magyarok, hogy 200 ezer forint legyen a mimimálbér. Ennek érdekében adókedvezményeket kell adni a kis- és középvállalkozásoknak.

Kérdés lesz a nemzeti konzultációban a tegnap bejelentett, gyermekeseknek járó szja-visszatérítés, valamint a hitelmoratórium és a klímaadó is. Hozzátette, hogy nagyon komoly nemzetközi vitába kell keverednie Magyarországnak, ha elutasítjuk az európai klímaadót, Orbán egyébként nem ért egyet azzal, hogy európai klímaadót vessenek ki az autókra, háztartásokra. Szerepelni fog a konzultációban “az újra napirendre kerülő” menekültkvóta is. Magyarország ezt továbbra is mereven ellenzi. A járvány idején nemcsak az illegális migránsokat nem szabad beengedni, hanem senkit, akinek migrációs státusza van.

További részletek a Kormányinfóról a HVG.hu tudósításában.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek