Orbán: A gyermekes családok visszakaphatják az idén befizetett adót – csak az nem derült ki, hogyan

Megosztás

A ma délutáni kormányülésen elhangzottak Orbán szavai a családi adókedvezményről.

A 25 év alattiak adókedvezménye alapján minden családi adókedvezményre jogosult munkavállalót a fizetésének az átlagkeresettel megegyező részéig, de az afölötti részre már nem. A helyzet itt bonyolódik, a családi adókedvezményt ugyanis érvényesíthetik a gyerek szülei megosztva vagy akár csak az egyikük – a miniszterelnök szavaiból nem derül ki, hogy a visszatérítés a családi kedvezményhez kötődik majd, vagy pedig minden jogosult visszakapja a befizetett szja-ját attól függetlenül, hogy érvényesít-e családi adókedvezményt és mennyit.

És akkor nem beszéltünk például a friss házasok kedvezményéről, amivel megint csak csökkenthető a befizetett szja. Márpedig a kormány a befizetett szja-t akarja visszaadni. Az szja-bevallás a régi ígérettel szemben enyhén szólva nem söralátét méretű, viszont legalább az adóhatóság (a NAV) készíti el.

Az sem világos, hogyan akarja a kormány január-februárban (a választások előtt) visszaadni a 2021-ben befizetett szja-t: a bevallási határidő ugyanis csak május vége. Ha még a bevallások előtt, a befizetett előlegek és munkáltatói adatok alapján pénzeket fizet vissza az állam, akkor előállhat olyan helyzet, hogy valaki több szja-visszatérítést kap, mint amennyi járna neki.

via HVG

Kapcsolódó cikkek