A Párbeszéd javaslatot nyújt be a Fudan Egyetem visszavonásáról

Megosztás

A Párbeszéd csütörtökön javaslatot nyújt be, amelyben indítványozza, hogy a kormány vonja vissza a Fudan Egyetemről szóló törvényjavaslatot.

Szabó Tímea, a párt társelnöke, frakcióvezetője egy szerdai, online sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy az egyetem elleni hétvégi tüntetés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy 2023-ban akár budapesti népszavazást is lehet tartani az ügyben, és a Fudan Egyetem ügye még nem áll készen egy közéleti vitára.

Azonnali kérdésre adott válaszban Orbán Viktor miniszterelnök pedig kijelentette, hogy még tervek sincsenek,

“minden csak ködszurkálás, ködevés és hangulatkeltés”

és végső döntést akkor hoznak, ha látják a terveket és azok költségvetését – idézte fel a Párbeszéd társelnöke.

Az ellenzéki politikus kiemelte, hogy ezzel szemben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már május 11-én benyújtotta a parlamentnek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról című indítványt, és az Országgyűlés már több mint tíz napja vitatja a javaslatot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az indítvány alapján a kormány majd létrehoz egy közérdekű vagyonkezelő alapítványt, amelynek az állam átad négy, a ferencvárosi Duna-parton található ingatlant.

A társelnök emlékeztetett, hogy a parlamenti vitában a fideszes Mátrai Márta azt állította, hogy hosszú előkészítés után, több tárgyalást, egyeztetést követően a megvalósulás szakaszába ért Magyarországon az egyetem kampuszának építése. Szabó Tímea leszögezte, a megvalósulás azt jelenti, hogy már rég készen vannak a tervek és azokat elkezdik megvalósítani.

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője ehhez azt tette hozzá, hogy “zavar van a gépezetben”, mert a Fidesz azt gondolta, hogy sok más egyéb “zavaros projekt mellett” megvalósul a Fudan kampusza. Kiderült azonban, hogy nagy az ellenállás, ezért a kormány megváltoztatta a stratégiáját és a háttérbe helyezi a kérdést a 2022-es választás előtt – közölte.

Függetlenül Gulyás Gergely ígéretétől minél hamarabb szükség van egy országos népszavazásra, mert ez nemcsak a főváros, hanem a vidék ügye is – jelentette ki. Leszögezte, a referendum mindenféleképpen korlátokat jelent majd 2022 után, függetlenül attól, hogy ki alakít kormányt.

Kapcsolódó cikkek