Eljárás indul a magyar kormány ellen

Megosztás

Az Európai Bizottság 2021. június 9-én kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője 2020 szeptemberében és 2021 márciusában is levélben jelezte az Európai Bizottságnak, hogy a kizárólag fideszesekkel feltöltött Médiatanács a sajtószabadság megvédése helyett a kormány érdekeinek kiszolgálásán, és a médiaszabadság korlátozásán fáradozik, amikor elutasította a Klubrádió pályázatát, és ezzel a gyakorlatban elhallgattatták az egyik utolsó, független, magyar médiumot.

A jelzések hatására az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

“A döntést üdvözlöm, nem állunk meg itt, tovább küzdünk a független magyar médiáért”

– kommentálta a döntést Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője.

Az Európai Bizottság indoklása szerint a magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva elutasította a Klubrádió frekvencia-használati kérelmét.

A frekvenciák használatának feltételei, illetve a kapcsolódó jogok odaítélésére, meghosszabbítására, megújítására vagy visszavonására vonatkozó eljárások az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexben ((EU) 2018/1972 irányelv) lefektetett uniós távközlési szabályok hatálya alá tartoznak. E szabályok két meghatározó alapeleme az arányosság és a megkülönböztetés-mentesség elve.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a magyar Médiatanács Klubrádióról szóló elutasító határozatai  aránytalanok és átláthatatlanok voltak, tehát sértik az uniós jogot. Emellett a Bizottság szerint a magyar médiatörvényt ebben a konkrét esetben diszkriminatívan alkalmazták. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy első körben felszólító levelet küld a magyar kormánynak. A kormánynak két hónapja lesz válaszolni a bizottság által kifogásolt problémákra.

Kapcsolódó cikkek