Kifütyülték a magyar szurkolók a felkészülési meccs előtt letérdelő ír játékosokat

Megosztás

Kedd este Írországgal találkozott a magyar válogatott a néhány nap múlva kezdőfő foci-Eb-re való felkészülés jegyében. A mérkőzés 0-0-val ért véget, de a találkozó után nem a futball került az érdeklődés középpontja, hanem az, ami még a meccs megkezdése előtt történt. Az írek ugyanis letérdeltek a rasszizmusok elleni harc jegyében, míg a magyar válogatott játékosai nem, ahogyan az Eb-meccsek előtt sem fognak – mint azt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) már az írek elleni meccs napján jelezte. Az írek azonban nem ezen döbbentek meg – a magyar játékosok a mezükön lévő „respect” feliratra mutattak –, hanem azon, hogy a magyar focidrukkerek füttyel és pfujolással reagáltak az ír játékosok gesztusára (a csapatban afrikai származásúak is vannak) – írja a Telex.hu.

Az ír játékosok és a szövetségi kapitány a meccs után arról beszélt, hogy a magyar szurkolók reakciója megdöbbentette és elkeserítette őket. „Érthetetlen, hogy kifütyültek minket” – mondta az Irish Timesnak Stephen Kenny ír szövetségi kapitány. A lap „döbbenetes, kollektív” rasszizmusról ír a meccs kapcsán. A kapitány a saját csapata térdeléséről azt mondta: „Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos üzenet. Megdicsértem a játékosainkat, amiért ezt az álláspontot képviselték.”

Kenny keményen bírálta a magyar szurkolók reakcióját. „Ez biztosan káros lehet Magyarország számára az Európa-bajnokság miatt is. (…) Ez nem igazán vet jó fényt Magyarországra és a magyar szurkolókra” – mondta.

Telex.hu

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek