Ismét engedélyezték a schengeni szabad mozgást az uniós Covid-igazolványokkal

Megosztás

Az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament megállapodott egymással az egységes uniós védettségi igazolványról, amelyet nemcsak védőoltással, de negatív PCR-teszttel vagy antigén-gyorstesztttel is ki lehet majd váltani.

A szerdai zárószavazás előtt még tartottak kedden egy utolsó vitát is az igazolvány tervéről, amiben López Aguilar azt hangsúlyozta, meg akarják mutatni az európaiaknak, hogy

minden eszközzel azon vagyunk, hogy visszahozzuk a mozgás szabadságát. A tagállamok a külön-külön meghozott lépéseikkel kockára tették a jogbiztonságot, és lehetetlenné tették a Schengeni övezet működését.

Az igazolvány tervéről szinte teljes konszenzus alakult ki az Európai Parlamentben a szélsőbaltól a jobboldalig – egyedül néhány szélsőjobboldali képviselő ellenezte a védettségi igazolás bevezetését. A jogszabály-tervezet szerint viszont az ingyenes védőoltásokkal ellentétben a koronavírus-teszteket nem tennék ingyenesen hozzáférhetővé, amit többen is kritizáltak a bal- és jobboldalról egyaránt.

Visszatér a schengeni szabad mozgás

„Rekordidő alatt sikerült ezt megvalósítanunk egy rendkívüli eljárásban. Bár eleinte zöld igazolványnak hívtuk, most már uniós digitális covid-igazolvány lesz a neve” „A 2020-as nyár túl sok európai polgár számára volt egy rémálom – idén viszont a szabályozás már egységes lesz, és visszahozzuk a schengeni rendszert a méltó helyére. Az a célunk, hogy újraindítsuk a közös bizalmat, az európai polgárok közötti bizalmat és a mozgás szabadságát.”

– mondta López Aguilar a vita utáni sajtótájékoztatóján.


Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa szerint két fontos elvet fektettek le:

A tagállamok nem hozhatnak további korlátozó intézkedéseket, csak ha a közegészségügyi helyzet ezt kívánja, továbbá a tagállamoknak előzetesen tájékoztatniuk kell a Bizottságot és az állampolgárokat, ha különálló intézkedéseket akarnak hozni.


Magyar részről két, az uniós frakciókon kívüli képviselő szólalt fel: a jobbikos Gyöngyösi Márton szerint a vakcinák közti diszkrimináció az állampolgárok diszkriminációjához is vezethet: „Nem engedhetjük meg Európában a vakcina-sovinizmust és a vakcina-kivételezést a lezárások után.” Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője ugyanezt hangsúlyozta: „Magyarországon többféle keleti és nyugati vakcinával tudtuk megoldani, hogy az átoltottság elérte az 53 százalékot. A védőoltások között nem helyes válogatni, hiszen a vakcinának nincs sem nemzetisége, sem színe, sem politikai hovatartozása. A járvány elleni valódi megoldást csak a tömeges oltás jelenti.”

via Telex

Kapcsolódó cikkek