Használhatatlan maszkokat vett Kínából a miniszter, munkanélkülieknek, hajléktalanoknak és fogyatékosoknak osztogatta

Megosztás

Egyre nő a nyomás a német egészségügyi miniszteren: a kereszténydemokrata Jens Spahnról nemcsak az derült ki a Der Spiegel tényfeltáró cikke nyomán, hogy tavaly egymilliárd euróért gyakorlatilag használhatatlan maszkokat szerzett be Kínából, de az is, hogyan próbálná “eltüntetni” ezeket a maszkokat – írja a EuroNews.

A miniszter ugyanis nem megsemmisíteni akarta, hanem munkanélkülieknek, hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek osztogatta volna szét a kínai maszkokat. Ezeket tavaly tavasszal szerezte be a szaktárca, és az akkor érvényes uniós szabályok szerint már akkor sem lehetett szabadon forgalomba hozni őket, csak laborvizsgálatok után.

A szociáldemokraták (SPD) elnöke, Norbert Walter-Borjans Spahn eljárását megalázónak nevezte, és azt követelte, hogy az ügynek legyen következménye. Mint mondta, kérdéses, hogy egy keresztény párt számára még elfogadható-e a miniszter botrányos eljárása.

“Méltatlan és embertelen, ha egy egészségügyi miniszter két osztályba sorolja az embereket, azokéba, akik minőségi maszkokat kaphatnak, és azokéba, akiknek elég az alkalmatlan maszk, hogy ne is védjék az életüket”

– hangoztatta Walter-Borjans.

Kapcsolódó cikkek