Több mint 800 milliót termelt a Fidesz alapítványa, nyolcat az MSZP-é

Megosztás

Jelentős, csaknem 900 millió forintos pozitív szaldóval zárta a tavalyi évet a Fidesz pártalapítványa – derült ki a Hivatalos Értesítőben megjelent 2020-as beszámolóból. A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány a 848 milliós adózott eredményét félretette, az összeg a saját tőkéjét növeli. A jelentős megtakarítást a pártalapítvány szintén nagy összegű bevétele tette lehetővé, hiszen 1,468 milliárd állami támogatást kapott, ez pedig az összes bevétele 93 százalékát tette ki – írja a HVG.hu.

Benyújtotta mérlegét a kisebbik kormánypárt, a KDNP pártalapítványa is. A Barankovics István Alapítvány már csak tizedannyi, 149,7 milliós állami támogatást könyvelhetett el. Ebből működésre 20,6 milliót költöttek, további 47,5 millió jutott az alapítvány céljainak megvalósítására.

A kormánypártokéhoz hasonlóan – a 2019-es 7 milliós mínusz után – pluszban tudta zárni a tavalyi évet az MSZP pártalapítványa. A Táncsics Mihály Alapítvány 2020-as beszámolójából kiderül, hogy 359,3 milliós költségvetési támogatást kapott, amit egy magánszemélytől kapott csekély, 24 ezer forintos támogatás egészített ki, az év zárása után az eredménye pedig végül minimális, 8 milliós megtakarítás volt.

Közzétette 2020-as beszámolóját a Demokratikus Koalíció (DK) pártalapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány is. Eszerint tavaly 194,5 millió forint állami támogatáshoz jutottak, amit egy jelentősebb összegű, 500 ezer forintot meghaladó, magánszemélytől érkezett támogatás is kiegészített: Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter 525,6 ezer forintot fizetett be. A DK pártalapítványa mintegy 58,6 milliós pozitív szaldóval zárta az évet, miközben 139,9 millió forintot költött.

Kapcsolódó cikkek