A Facebook véget vet a politikusokkal való kivételezésnek

Megosztás


Nem fog többet kivételezni a Facebook a politikusokkal – a Reuters szerint ez a legfontosabb üzenete annak az egyelőre még csak tervezett változtatásnak, amely már várhatóan pénteken életbe lép a közösségi oldalon.

A Facebook és a Twitter régóta úgy véli, hogy a politikusoknak nagyobb mozgásteret kell adni a platformjukon zajló kommunikációban. Ezzel azonban a politikai szereplők kivételes helyzethez jutnak, és olyat is megtehetnek az oldalon, amit a rendes felhasználók nem. A volt amerikai elnököt, Donald Trumpot érintő ügy hatására a Facebook viszont elgondolkodott, hogy változtasson a hozzáállásán, és a többi regisztrálttal azonos módon kezelje a politikusokat is.

Ez azt sugallja, hogy a döntéshozóknak is ugyanazokhoz szabályokhoz kellene igazodniuk, ha pedig szabálysértést követnek el, ugyanúgy büntethetők lennének.

A tervezett változtatást azután vette fontolóra Mark Zuckerberg birodalma, hogy a Facebooktól különálló testület, az Oversight Board fenntartotta Trump tiltását, a politikai szereplőkre vonatkozó bánásmódot pedig bírálta. A testület külön kitért arra is, hogy a politikusokra ugyanazok a szabályok kell, hogy vonatkozzanak, mert a kivételezés súlyos problémákhoz vezethet.

Kapcsolódó cikkek