Szlávik szerint a javuló járványhelyzet ellenére legyünk óvatosak a külföldi nyaralásokkal

Megosztás

“A nyaralások szempontjából azok az országok veszélyesek, ahol tombol a vírus, az onnan hazatérők komoly veszélyt jelenthetnek. Ilyen jelenleg a Dél-afrikai Köztársaság, India, Vietnám és Brazília” – jelentette ki az Index.hu által idézett Szlávik János, aki szerint viszont egy átlagos utazás egy európai országban nem jelent veszélyt.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában javasolta, hogy utazás előtt mindenki tájékozódjon a kormány koronavírus-oldalán és a célország konzulátusán.

Bár napról napra jobbak a járványügyi adatok, Szlávik János hangsúlyozta, hogy a járványnak még nincs vége, a vírus ellen csak az oltással lehet védekezni. “Nem lehet elégszer elmondani, hogy aki nincs beoltva, az abszolút védtelen, náluk előbb vagy utóbb kialakul a betegség” – mondta, de rögtön hozzátette, hogy van elegendő vakcina mindenkinek, nem csak az eddig regisztráltak számára.

A szakember szerint az egész felnőtt lakosság számára elegendő oltóanyaggal rendelkezik Magyarország, viszont 3 millióan még nem jelentkeztek. Azért lenne fontos az ő oltásuk is, mert a beoltottaknál szinte soha nem alakul ki súlyos betegség, legfeljebb enyhe, ráadásul ők nagyon ritkán terjesztik a betegséget.

A fiatalok oltásáról – amelyről Orbán Viktor szerint itthon nyár végén születhet döntés – így beszélt Szlávik: “Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, tehát ha Magyarország úgy dönt, akkor megkezdődhet a 12–15 éves korosztály oltása. De azt jó tudni, hogy a gyerekek minimális reakcióval túl vannak rajta, és náluk 100 százalék védettséget jelent.”

Index.hu

Kapcsolódó cikkek