15 milliárdnál is többet nyerhetett az Orbán család a cégeivel az elmúlt hét évben

Megosztás

A G7.hu számolt be arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök rokonsága az elérhető adatok alapján csak az elmúlt nagyjából hét évben igazolhatóan bő 15 milliárd forint bevételhez jutott cégeladásokból vagy a vállalatoktól felvett nyereségből. Ebből valamivel több mint 8 milliárd gazdagította a miniszterelnök szüleit és testvéreit, durván 7 milliárd pedig a kormányfő vejét.

A lap szerint 2014 előtt is minden évben hoztak néhány tízmilliót Orbán családjának a vállalatai, a 2014-es választások után azonban elkezdték kivenni a vállalkozásaikból a korábban felhalmozott nyereséget, illetve az időközben megugró aktuális profitot is.

Az Orbán család három legjobban teljesítő cége a Dolomit Kőbányászati Kft., a Gánt Kő Kft. és a Nehéz Kő Kft., ezekből hét év alatt 7,4 milliárd forintot vettek ki. Az összeget az idén tavasszal további 750 millióval fejelte meg a Nehéz Kő eladása.

A nyereség egy része biztosan állami, illetve uniós forrásból finanszírozott megrendelésekből származott: a társaságok feltűntek mások mellett a dél-balatoni vasútfelújításon, a vértesi erőmű környezetének helyreállításán és több budapesti illetve Pest megyei csatornaépítésen is.

Tiborcz István üzleti pályája azt követően kezdett meredeken felfelé ívelni, hogy 2013-ban összeházasodott a kormányfő lányával.

G7.hu via HVG.hu

Kapcsolódó cikkek