Hiába jön Magyarországra, Ferenc pápa nem kíván találkozni Orbánnal és Áderrel – pedig gőzerővel győzködik

Megosztás

Diplomáciai feszültségeket okozhat Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatása, írja a National Catholic Register egyházi újság értesülései alapján a 444.hu. Mint írják: a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató egyházfő a budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel.

A lap vatikáni és magyar forrásokból is úgy értesült, diplomáciai erőfeszítések kezdődtek Ferenc pápa meggyőzésére. A cél, hogy terveivel szemben legalább udvariassági látogatást tegyen Orbánnál és Ádernél – még ha ő szándékosan ki is akarja hagyni ezt a programpontot. “Egyre nagyobb a politikai feszültség a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, beleértve az elnöki palotában tett látogatást, pedig annak része kéne lennie a programnak” – mondta a Registernek egy jól értesült budapesti forrás.

Ferenc amúgy korábban se titkolta, hogy nem áll szándékában Orbánnal és Áderrel találkozni, és az is egyértelmű, hogy a pápa politikai okokból nem kíván találkozni Orbánnal és Áderrel, hiszen velük – és több magyar egyházi vezetővel is – nézeteltérésbe került a kormány bevándorlóellenes politikája miatt.

A Register értesülései szerint a magyar felet különösen felzaklatta, hogy a pápa a budapesti villámlátogatás után Szlovákiában már három és fél napot tervez eltölteni. Ez forrásaik szerint sértő lenne a magyaroknak és “arculcsapás” Orbán Viktornak.

Forrás: Register / 444.hu

Kapcsolódó cikkek