Keresztbe vághatja a nyári nyitást – a briteknél durván emelkedik az indiai mutánssal fertőzöttek száma

Megosztás

A tervek szerint június 21-én nyitna a szigetország, de ez egyre bizonytalanabbá válik, mert az indiai variáns elkezdett igazán látványosan terjedni.

A szakértők szerint el kellene halasztani a korlátozások június 21-re kitűzött enyhítését. Egyikük arra figyelmeztetett, hogy exponenciálisan emelkedik az indiai mutációval megfertőződöttek száma.

Vannak arra utaló jelek, hogy az Egyesült Királyság a koronavírus-járvány harmadik hullámának korai szakaszában van – idézi a BBC Ravi Guptát, a Cambridge-i Egyetem professzorát.

Elmondása szerint bár az új esetek száma viszonylag alacsony, exponenciálisan emelkedik az indiai vírusvariánssal fertőzöttek száma, legalább háromnegyedük ehhez a változathoz köthető. Gupta úgy véli, el kellene halasztani a korlátozások feloldásának következő ütemét, amelyet június 21-re tervez a kormány.

George Eustice környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi államtitkár szerint is fontolóra kell venni, hogy későbbre tolják a tervezett enyhítéseket. Adam Finn, a Bristol Egyetem immunológusa szintén óvatosságra intett a június 21-i dátummal kapcsolatban. Úgy véli, csak akkor kell feloldani a korlátozásokat, ha már valóban biztonságos.

Ravi Gupta szerint azért is fontos lenne újragondolni a dátumot, hogy minél több ember megkapja a koronavírus elleni oltás második dózisát.

A brit kereskedelmi kamara szerint azonban „elképesztő” lenne, ha megváltoztatnák az ütemtervet. A BBC azt írja, hogy a kormány szerint még korai meghozni az erről szóló döntést, de folyamatosan figyelik az adatokat, és ha szükséges, határoznak az időpont eltolásáról.

A korlátozás feloldásáról Angliában június 14-én születik végleges döntés, a skót kormány reményei szerint június 7-én lehetne lazítani, míg Walesben június 3-án vizsgálják felül az intézkedéseket. Észak-Írországban néhány korlátozást már május 24-én feloldottak, a továbbiakról június 10-én döntenek.

Csütörtök este közölte Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, hogy Nagy-Britanniában néhány fertőzési gócpontban terjed a koronavírus indiai variánsa, ahol fertőzésszám-növekedés 50-75 százalékát okozhatja ez a vírusváltozat.

Vasárnap már több mint 3000 új fertőzöttet azonosítottak az Egyesült Királyságban, ezt megelőzően április 12-én volt ennyire magas a napi új esetek száma. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek