Óriási mennyiségű ingyenélő – Tizenegy év alatt megduplázódott a minisztériumokban dolgozók és a kormánytagok száma is

Megosztás

Bizonyára jó néhányan hasznos munkát végeznek, de emlékezzünk, hogy olcsóbb és kisebb kabinetet ígért Orbán Viktor. Azóta több, mint kétszer annyian vannak az államtitkárok, miniszterek, helyettesek és egyéb hasonló munkakörben dolgozók. Természetesen közpénzből.

A 2010-es kormányváltás évében az akkori zárszámadási törvény szerint 5748-an dolgoztak a minisztériumokban, míg jövőre már 11979-en lesznek – írja a Népszava. Hasonló tempóban sokasodtak ez idő alatt a kormánytagok: a 2010-es Orbán-kormány összesen 106 miniszterrel, államtitkárral és helyettes államtitkárral alakult meg, mára már 198-an dolgoznak ilyen munkakörökben.

A minisztériumi dolgozók duplázódásának voltak átszervezési okai is, például az hogy egy rakás háttérintézményt beolvasztottak a minisztériumokba. Az is hasonló ok volt, amikor feloszlatták az uniós pénzek elosztásával foglalkozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) és az ott dolgozó durván 500 ember eloszlott a minisztériumok között.

De a bürokrácia ettől függetlenül is nagy tempóban duzzadt. Néhány példa:

  • A Miniszterelnökségen 11 éve 93-an dolgoztak. Ugyanazt a munkát a a miniszterelnöki kormány- és kabinetirodán ma már 780-an, több mint nyolcszor annyian végzik.
  • A Külügyben ma 40 százalékkal dolgoznak többen, amit részben magyarázhatna az, hogy Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jogelődjétől, a nemzeti fejlesztési tárcától ide került a külgazdasági ügyek intézése. De az ITM létszáma közben 400 százalékkal nőtt.
  • MIndeközben lényegében változatlan maradt a Honvédelmi Minisztérium létszáma, a mezőgazdaságié viszont annak ellenére csökkent, hogy elvileg ide olvadt be a megszűnt környezetvédelmi tárca. Csökkent a közigazgatási feladatait a Miniszterelnökségnek átadó igazságügyi tárca létszáma is.

A 2022-es költségvetési tervekből derül ki, hogy jövőre 423 fővel, vagyis 3,7 százalékkal nő a minisztériumi létszám. A mostani fő nyertese is a Miniszterelnökség. Csak Novák Katalin családügyi tárca nélküli miniszter plusz 40 embert kap, így már 180 ember fog a keze alá dolgozni, ami 2010-ben önmagában kitett volna egy fél minisztériumot. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek