A borsodi fürdők már életjeleket mutatnak, de a járványon kívül is vannak gondok

Megosztás

Leginkább az időjárással. Hiába lesz holnaptól már június, a hőmérsékletek messze elmaradnak az ilyenkor szokásostól, így a fürdők külső részeit sok helyen be sem indítják.

A miskolciakhoz hasonlóan a környékbeli fürdők is fokozatosan nyitnak, amiben szerepe van annak, hogy döntően váratlanul érte őket az újraindulásról szóló kormányzati bejelentés, de a hektikus májusi időjárás sem tette égetően szükségessé, hogy újra szélesre tárják a kapukat. És akkor még nem is beszéltünk a védettségi igazolvány kötelezővé tételéről, ami az általunk megkérdezett fürdők vezetőinek véleménye szerint nagyban befolyásolja a látogatottságot, ugyanis az átoltottság miatt 50-60 százalékra esett vissza azok köre, akik felkereshetik ezeket a létesítményeket. Volt, aki azt monda, idén annak is örülni kell, hogy egyáltalán megnyithatnak, a 2019-eshez hasonló számokat igazán csak jövőre várhatják. A miskolci fürdők kapcsán is vegyes tapasztalatokról számoltak be lapunknak: amennyire várták a nyitást a helyiek, annyira elmaradt az uszodai bérletet megváltók és a strandolók száma. Javíthat a helyzeten, hogy a hétvégén újra várja a vendégeket a Miskolctapolcai Strandfürdő, megnyitják a külső medencéket – a kérdés azonban még mindig fennáll: a továbbra is Janus-arcát mutató kora nyár, a járványhelyzet és a védettséghez kötött belépési zöldjelzés hány embert riaszt el az önfeledt fürdőzéstől?

A régió egyik legkorszerűbb és legszebb strandfürdője lett a felújított miskolci  selyemréti strand - Termalfurdok.com

November óta kényszerpihenőn parkoltak a hazai fürdők, még a legstabilabb lábakon álló létesítmények is megsínylették a vendégek elmaradását. A működőképességük határán egyensúlyoztak, így hosszú lemerülés utáni első levegővételként élhették meg, hogy újra fogadhatnak vendégeket, igaz, ehhez belépésnél ellenőrizniük kell, hogy a látogatók rendelkeznek-e védettségi igazolvánnyal. Eltelt szűk egy hónap, ennek tapasztalatairól kérdeztük meg a környékbeli fürdők vezetőit. Miskolcon tipikus szezonon kívüli adatokat mértek. A Selyemréten félszázan váltották meg úszóbérleteiket a május 22-ei nyitási hétvégén, a strandnak alig több mint 2300 vendége volt 11-24. között. Tapolcán, a wellnessben mindössze 155 fizetős vendég volt a nyitónapon.

Forróban reménykednek

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő vezetője, Vámos Zoltán azzal kezdte, hogy a bejelentéskor rögtön felmérték – a tavalyi tapasztalatokat is felhasználva –, hogy milyen medencékkel érdemes egyáltalán elindulni. – Azt tudtuk, hogy ebben a tavaszi időszakban hétköznap főleg az idősebbek jönnek, akik elsősorban a gyógyszolgáltatásokat veszik igénybe. Hétvégén viszont a családok keresnek meg minket, így pünkösdkor a fedett élményfürdőrészt, illetve a szaunát is megnyitottuk.

A forgalom így is elmaradt a 2019-eshez képest: a 2400 főt alig érte el a látogatók száma azon a héten. – A 20-22 Celsius fokos időjárás sem indokolta a kinti vízforgatós medencék feltöltését, szezonon kívüli nyitvatartással üzemelünk.

Hozzátette, nehéz megmondani, mennyire fogja befolyásolni a forgalmat a védettségi igazolvány megkövetelése. – Egyre többen lesznek beoltva, és mivel forró nyárra számítunk, legalább a tavalyi látogatottsági adatokat szeretnénk elérni a következő hónapokban. Aztán meglátjuk, szeptembertől mi vár ránk.

Befolyással bír

Tiszaújvárosban minden bevételnek örülnek, miközben igyekeznek minimalizálni a költségeket, és így élni túl ezt az évet – mondta el az ottani gyógy- és strandfürdő üzemeltetési vezetője. Fodor-Somodi Gabriellától megtudtuk, hogy a pünkösdi hétvégén nyitottak, a strandfürdő viszont csak július végétől fogadja a vendégeket. – Nem számítottunk tömegre, a 2-300 vendégnek is örültünk napi szinten. Véleményünk szerint a védettségi igazolvány követelése nagyban befolyásolja a látogatottságot. Egyrészt sokáig elhúzódott a kétoldalú megállapodás Szlovákiával (időközben aláírták a felek a védettségi igazolások kölcsönös elismerését Szlovákia és Magyarország között), a magyar vendégek pedig nem tudnak akkora számban jönni, hiszen lássuk be, a felnőtt lakosságnak csak az 50 százaléka van beoltva.

A strand egyébként – bár a tanév még tart – korábban szokott nyitni, de az időjárás idén nem úgy alakult, így nem volt indokolt a nyitás. – Mi a tavalyi évhez hasonlóan az átlagoshoz képest 50 százalékos látogatottsággal számolunk, már ha megnyitják a határt Szlovákia felé. Nagyban könnyítené a dolgunkat, ha a kormány megszüntetné a védettségi igazolvány szükségességét, de nem látunk rá reális esélyt.

További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek