Ez hogy lehetséges? Nem vehette fel a 16 éves lány a védőoltást, mert a TAJ-számával valakit már beoltottak

Megosztás

Komoly szervezési problémák lehetnek a vakcinák körül, ha egy ilyen egyáltalán megtörténhet.

Hihetetlen történet látott napvilágot: nem vehette fel az oltását egy 16 éves lány, mert a taj-számával valakit januárban már beoltottak.

A lány és családja április végén szembesült a problémával, amikor is a lány oltásra való regisztrációját – jogosultság hiányára hivatkozva – visszautasította a vakcinaregisztrációs rendszer. Kiderült: a taj-számával már felvették az első védőoltást januárban, a másodikat pedig februárban a Semmelweis Egyetemen, egy külföldi útlevéllel – írja az Átlátszó.

Februárban még csak az egészségügyben dolgozók és az idősotthonok lakói jelentkezhettek oltásra, ám az érintett lány – aki ekkor ráadásul még csak 15 éves volt – egyik csoportba sem tartozik. Az Átlátszó kereste az operatív törzset, arról érdeklődve, mégis hogyan csúszhatott ekkora hiba a rendszerbe.

A kérdéssel foglalkozott már a Semmelweis Egyetem Jogi és Igazgatási Főigazgatósága is, egyenesen Müller Cecília megbízásából, valamint a budapesti tiszti főorvos, a Pest Megyei Kormányhivatal és az Érdi Járási hivatal. Az ügy továbbá megjárta a Vas Megyei Kormányhivatal Védelmi Bizottságát és tisztiorvosi hivatalát is, illetve Szombathelyen a jogi és adatvédelmi főosztályt.

A lap azt írja, bár a családdal mindenki nagyon segítőkész, a tévesen rögzített oltás törlése még mindig nem valósult meg. A SOTE közölte, hogy néhány hétbe beletelik a dolog, de meg fogják oldani. (Blikk.hu)

Kapcsolódó cikkek