Nem jó hír: Az indiai vírusvariáns a kisebb gyerekekre igazán veszélyes

Megosztás

Több országban a lazítási elképzeléseket is befolyásolhatja, reméljük, nem kell máris újabb korlátozásokra kényszerülni.

Nagy-Britanniában katasztrófára számítanak, a szakértő szerint helyes lenne a távoktatás ismételt bevezetése legalább addig, amíg megfelelő mennyiségű és minőségű adat áll rendelkezésre arról, hogy a jelenlegi vakcinák védenek-e az indiai kettős mutáns ellen.

A koronavírus indiai kettős mutánsa aggasztó mértékben terjed az Egyesült Királyságban. Az elmúlt egy hétben 160 százalékos növekedést észleltek a szigetországban a variáns által okozott esetek számában. Ez természetesen önmagában is aggodalomra ad okot, de ami ennél is rosszabb, az az a megfigyelés, hogy ez a vírusvariáns minden eddiginél nagyobb veszélyt jelent a gyerekekre. Egész iskolák kerülhetnek bajba emiatt.

Az Expressnek nyilatkozva dr. Hussain Abdeh, a Medicine Direct főgyógyszerésze és klinikai igazgatója kifejtette, hogy múlt héten a fertőzés gyakorisága az 5–14 éves gyerekek között 600 főnél is több volt 100 ezer gyermekre vonatkoztatva: ez majdnem kétszerese az eddig tapasztalt legmagasabb aránynak, ami 318/100 ezer volt, és novemberben,

VAGYIS A HARMADIK HULLÁM LEGSÚLYOSABB FÁZISÁBAN ÉSZLELTÉK.

A szakértő szerint helyes lenne a távoktatás ismételt bevezetése legalább addig, amíg megfelelő mennyiségű és minőségű adat áll rendelkezésre arról, hogy a jelenlegi vakcinák megvédenek-e az indiai kettős mutáns ellen. A világjárvány kezdeti szakaszában a gyermekek terjesztették a vírust leginkább, de úgy gondoltuk, ez inkább a velük kapcsolatba kerülő felnőtteket veszélyezteti. Azóta kiderült, hogy a Covid a gyermekekben is kiválthat súlyos, akár halálos lefolyású kórképet is.

A gyermekekben a Covid lefolyása más lehet, mint felnőttkorban, ezért a BNO, vagyis a Betegségek Nemzetközi Osztályozása, vagy angol nevén ICD tavaly októberben új kódot vezetett be elsősorban erre, M35.81 néven. A gyermekeknél ugyanis hosszan tartó lázat, vérnyomásesést vagy akár a vérkeringés összeomlását, valamint több szervet, illetve szervrendszert (szívet és vérkeringést, gyomor- és bélrendszert, vesét, vérképző szerveket, bőrt, illetve idegrendszert) érintő tüneteket, továbbá a laborvizsgálatok során emelkedett általános gyulladásos markereket észleltek.

ÉRDEKES MÓDON A FELNŐTTEKRE A COVID–19 SORÁN JELLEMZŐ LÉGZŐSZERVI TÜNETEK NEM JELENTKEZTEK MINDEN ESETBEN.

A védőoltások bevezetésekor kezdetben csak 16 (Pfizer), illetve 18 éves kortól (Moderna, AstraZeneca, Janssen, Szputnyik, Sinopharm) jött szóba a vakcinák beadása, a gyártók egy része azonban hamar észbe kapott, és megvizsgálta ennek lehetőségét a fiatalabb korosztályokban is. Jelenleg 12 éves kortól van reális esély oltásra. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek