Hosszú agónia után kontroll alatt a járvány, 3% alatt a pozitív tesztek aránya, szeptember óta nem volt ilyen kevés napi fertőzött

Megosztás

A legrosszabb időszakokban mért 35-40%-os pozitív tesztarányhoz képest végre jók a járványügyi adatok, bár még mindig 40 feletti a napi halálozás.

Tavaly szeptember óta nem fordult elő, hogy olyan kevés új fertőzöttet jelentsenek, mint hétfő reggel (258). Bár a tesztek száma is alacsony (9544), biztató, hogy ezen belül csak 2,7 százalék lett pozitív. Ahogy heti összefoglalónkban írtuk, ez az arány már tartósan 5 százalék alatt van, ami szintén szeptember óta nem fordult elő. Úgy tűnik, kontroll alatt van a járvány.

Közben 41 új halálesetet jelentettek, összesen 29560 áldozata van eddig a járványnak Magyarországon. Október végén volt hasonló szinten a halálozás. (Ezzel együtt az elmúlt két hétben még mindig Magyarországon halt meg a második legtöbb ember lakosságarányosan az Európai Unióban.)

A vasárnapi adathoz képest a kórházban levő fertőzöttek száma is nőtt valamelyest (1399-ről 1420-ra), lélegeztetőn viszont egyre kevesebben vannak, 169-en, ami szintén az októberi szintnek felel meg.

Hétfőre 17 ezren kapták meg az első, és 11 ezren a második oltásukat. Számításunk szerint – beleértve azokat, akik legalább két hete megkapták az első oltásukat és azokat is, akik a közelmúltban estek át a betegségen – jelenleg a népesség nagyjából 65 százaléka rendelkezik valamekkora védettséggel. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek