Az EU és a NATO is teljesen kiakadt, hogy Fehéroroszországban vadászgépek leszállásra kényszerítettek egy utasszállítót

Megosztás

Eddig is tudtuk, hogy Fehéroroszország nem éppen a demokrácia melegágya az utóbbi másfél évtizedben, de ami most történt, úgy tűnik, valóban minden határon túlmegy. Lukasenka vaskézzel vezetett államában most a légtér felett átrepülő utasszállítót vadászgépekkel kényszerítettek leszállásra, mert megtudták, hogy a fedélzeten tartózkodik egy helyi ellenzéki. Őrizetbe vették.

Botrányos.

A NATO-főtitkár és az Európai Unió intézményeinek vezetői elfogadhatatlannak nevezték a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatának minszki „kényszerleszállását”, az incidens kivizsgálását követelték, és minden utas szabadon engedésére szólítottak fel.

A Ryanair ír légitársaság repülőgépe előre nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben, és a fehérorosz fővárosban terrorizmus vádjával őrizetbe vették a járaton utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Garantálni kell minden utas biztonságát, és biztosítani, hogy haladéktalanul folytathassák utazásukat Vilniusba, a nemzetközi légiközlekedési szabályok bármely megsértésének következményekkel kell járnia – közölte.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és arra szólította fel a fehérorosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék útjára a járatot, és engedjék szabadon annak minden utasát. Az incidens ügyében elengedhetetlen a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) vizsgálata – közölte.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt közölte, figyelemmel követi Roman Protaszevics előállításának fejleményeit. Magyarázatot követelt a történtek miatt, és az orosz politikai aktivista, újságíró, valamint a járat össze utasának azonnali szabadon engedésére szólított fel.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte: a fehérorosz kormány felelős az utasok és a repülőgép biztonságáért, az EU szorosan követi a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járata és utasai helyzetének alakulását.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár „súlyos és veszélyes” eseménynek nevezte a járat „kényszerű fehéroroszországi leszállását”, ami szerinte nemzetközi vizsgálatot igényel. Fehéroroszországnak biztosítania kell a személyzet és az összes utas biztonságos hazatérését – közölte.

A fehérorosz hatóságok azt állítják, a repülőgépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett bombáról. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre – állítják. Az elnöki sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna szerint Lukasenka adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra az állítólagos bomba miatt, „így akarta megmenteni Európát egy esetleges terrorista fenyegetéstől”.

A fehérorosz belügyminisztérium korrupciós ügyekért és szervezett bűnözésért felelős részlege megerősítette Protaszevics őrizetbe vételét, akár 15 év börtönt is kaphat. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek