Végre kiderült, hogy melyik két párt ajánlóív-hamisítása miatt emeltek vádat

Megosztás


Hat emberrel szemben emeltek vádat, amiért a 2018-as választásra készülve ajánlóíveket hamisítottak – adat hírül a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség még áprilisban – számolt be a HVG.

Mivel az nem derült ki akkor, hogy melyik pártokhoz kapcsolódó csalásról van szó, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője Polt Pétertől kérte, hogy adja ki ezt az adatot is. A legfőbb ügyész meg is válaszolta a kérdést, így most már lehet tudni, hogy

a vádirat szerint a bűnügyben a Családok Pártja és az Összefogás Párt érintett.

A Családok Pártja – amelynek a 49 egyéni jelöltje összesen 10 641 szavazatot kapott, és 203 millió forint kampánytámogatást vehetett fel – elnökével egészen szürreális beszélgetést folytattunk a választás után egy hónappal. Arra a kérdésre, hogy miért nem kampányoltak a 203 millió forintból, az volt a válasz, hogy „erről nem szeretnék többet mondani”, amikor pedig arról kérdeztük az elnököt, hogy ki volt az ő elődje, annyit felelt:

„Na, látja, ezt én is szeretném tudni.”

Az Összefogás Párt neve pedig azért lehet közismert, mert még a 2014-es választásra készülve, amikor a baloldal több pártja jelképesen felvette az összefogás nevet, Szepessy Zsolt monoki polgármester beperelte őket azzal, hogy az ő vezetésével már 2009-ben alakult egy párt ezen a néven. Az Összefogás Pártnak már a 2014-es kampányelszámolása miatt is vádat emeltek ellene, ennek ellenére 2018-ban újra elindultak, 373 millió forint kampánytámogatás után szereztek 1632 listás szavazatot, így kikaptak még a Kell Az Összefogás Párttól is. A már idézett, kamupártokról szóló cikkünkben Szepessyt is meg akartuk szólaltatni, de ő akkor azt mondta, nem akar nyilatkozni „egy olyan szélsőségesen liberális lapnak, mint a HVG”.

Az említett két szervezet, illetve Szepessy korábban a Partizán Rablópártok című oknyomozó riportjában is szerepelt.

Kapcsolódó cikkek