Jól tartjuk őket: A rekorder borsodi fideszes képviselő közel négymillióért tankolta autóját a mi pénzünkből

Megosztás

Az első öt helyen csak kormánypárti politikusokat találunk. Azért a többieket sem kell félteni, a képviselők köszönik szépen, ha már megvan a lehetőségük közpénzből autókázni.

A fideszes Hörcsik Richárd közel négymillió forintot költött a benzinkártyájáról.

2020-ban összesen 153 millió, idén április végéig 46 millió forintot költöttek a közpénzből feltöltött benzinkártyáikról a magyar országgyűlési képviselők – írja a Blikk az országgyűléstől kikért lista alapján.

A lap azt közölte, hogy 199 képviselőből 125 használja rendszeresen tankoláshoz a kártyáját.

Az adatok szerint Hörcsik Richárd fideszes képviselő a rekorder, igaz, ő a Budapesttől 250 kilométerre lévő Sátoraljaújhelyen él. Hörcsik összesen 3,6 millió forintnyi benzint töltött az autójába. 2020 júniusában például csaknem 289 ezer forintért tankolt. Átlagosan havonta 225 ezerért töltött üzemanyagot.

Minden képviselő a törvényben meghatározott értékig jogosult üzemanyagkártyára, a frakció pedig aktív és lelkiismeretes képviselői munkát vár el

– mondta a Blikknek a Fidesz-frakció sajtóosztálya.

Bár a szintén fideszes Bíró Márk csaknem egy évtizede nem szólalt fel a parlamentben, az utakon ennél jóval aktívabb, ő mintegy kétmillió forintért tankolt. A képviselő listáról került be a parlamentbe, vagyis nem kell járnia választókerületét. A Fidesz-frakció arra nem válaszolt a lapnak, hogy merre autózik ennyit a politikus.

A független Hadházy Ákos szintén csaknem kétmillió forintot költött benzinre.

53 képviselő nem igényelt ebben az időszakban benzinkártyát, 16-an pedig visszaadták azt. Utóbbira példa Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, aki szóvivőjén keresztül a lappal azt közölte: 2021 első negyedévében 42 758 forintot költött benzinre abból a keretből, amit számára a DK frakcióvezetőként biztosít, a parlamenti keretet nem terhelték ezzel.

Blikk emlékeztet, hogy üzemanyagkártyát az a képviselő kaphat, aki nem kap szolgálati autót állami tisztségéért. A kártya keretét sávos rendszerben számítják ki, lakhely szerint: egy budapesti képviselő például havi 2500 kilométerre elegendő üzemanyag értékét kapja meg, míg egy, a fővárostól több mint 300 kilométerre élő képviselő esetében ez már 6500 kilométer.

TOP 10:

Hörcsik Richárd (Fidesz), 3 millió 629 ezer Ft.

Tiba István (Fidesz), 3 millió 268 ezer Ft.

Kovács József Dezső (Fidesz), 3 millió 30 ezer Ft.

Tilki Attila (Fidesz), 3 millió 14 ezer Ft.

Tasó László (Fidesz), 2 millió 986 ezer Ft.

Apáti István (Mi Hazánk), 2 millió 922 ezer Ft.

Dankó Béla (Fidesz), 2 millió 855 ezer Ft.

Gyüre Csaba (Jobbik), 2 milió 847 ezer Ft.

Barcza Attila (Fidesz), 2 millió 799 ezer Ft.

Simon Miklós (Fidesz), 2 millió 676 ezer Ft.

(Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek