Szándékosan fertőznek meg embereket koronavírussal, hogy többet tudjanak meg a kór terjedéséről

Megosztás

Elsőre furcsán hangzik, de hosszú távon fontos jelentősége lehet.

Oxfordi tudósok egy úttörő kutatás részeként szándékosan megfertőznek koronavírussal pácienseket. A kísérlet célja, hogy döntő bizonyítékokat nyerjenek arra vonatkozóan, hogyan reagál az emberi immunrendszer a vírus jelenlétére.

“Azt próbáljuk ezzel a kutatással elérni, hogy meghatározzuk: egy bizonyos fajta immunválasz egy bizonyos szintje vajon megakadályozza-e azt, hogy az emberek újra megfertőződjenek a vírussal” – magyarázza a kutatás vezetője, Helen McShane. “Az immunválasz révén gyorsabban fejleszthetünk, tesztelhetünk és alkalmazhatunk vakcinákat.”

A kutatásban részt vevők már egyszer felépültek a Covidból. Újra megfertőzésükkel a tudósok egyik célja, hogy kiderüljön: hogyan lehetne akár az összes mutánssal szemben ellenálló vakcinát fejleszteni.

“64 pácienst fertőznek meg újra koronavírussal ebben a kórházban az Oxfordi Egyetemen” – mondja az Euronews tudósítója.”Addig lesznek itt, amíg a vírus el nem hagyja a testüket, ez egyes esetekben akár három hetet is jelenthet.”

Susan Jackson fogja kiválasztani a jelöltek közül azokat, akiket megfertőznek majd. Minden páciens ötezer fontot, vagyis mintegy kétmillió forintot kap kompenzációként.

“Még mindig nem tudjuk pontosan, mi védi meg az embereket a Covidtól, attól, hogy nagyon megbetegedjenek, ez pedig remélhetőleg segít választ találni”- mondja.

“Mennyire villanyozza fel ez a kísérlet?”

“Rengeteg információt szerzünk majd a tanulmány által. Segíteni fog nekünk a vakcinák és kezelések megtervezésében.”

A tudósok az összehasonlítás és ütköztetés módszerével igyekeznek megérteni annak a legapróbb részleteit is, miért reagálnak az emberek különféleképpen a vírusra. (Hu.euronews.com)

Kapcsolódó cikkek