Felújított óvodák és egy új bölcsőde Borsodban

Megosztás

Mezőkeresztes lakói örvendhetnek, javulnak a körülmények, hamarosan használatba is vehetők az új és felújított intézmények.

Új bölcsőde épült Mezőkeresztesen, így a korábbihoz képest tízzel több gyereket tudnak majd fogadni a legkisebbek közül. Korszerűsítések voltak a város két óvodájában is.

Többéves folyamat

Majoros János polgármester az intézményi felújításokról elmondta, éltek az európai uniós pályázati lehetőséggel, még 2016-ban nyújtották be projektjüket, s 2018-ban kedvezően bírálták el beadványukat. 2020-ban kiegészítő kormánytámogatást igényeltek, s miután megkapták, tavaly kezdődhetett meg a kivitelezési munka.

– Két óvodai telephelyünk van, az egyik a József Attila utcában, a másik Keresztespüspökin, a Szentistváni úton. Utóbbi felújítás kezdődött meg legkorábban, tavaly júniusban, és nyár végére el is készült – mondta Majoros János.

A József Attila utcai épület felújítása és bővítése októberben kezdődhetett meg. Itt több volt a munka, hiszen tornaszobával bővült az intézmény. Mint megtudtuk, azért is volt rá szükség, mert négy csoporttal működnek, ilyen esetben pedig már szükség van egy külön helyiségre, ahol mozoghatnak a gyerekek. A két intézményben energetikai felújítások voltak egyelőre, egy sor egyéb épületgépészeti munkát pedig a későbbiekben szeretnének elvégezni, amikre a következőkben pályáznak majd. A József Attila utcai épületet kívülről szigetelték, nyílászárókat cseréltek, burkolatokat cseréltek, egy szakaszon átalakították a fűtést, felújították a mosdókat, dolgozói pihenőhelyiséget alakítottak ki. Az udvarra két új játékot vásároltak, a szülőknek a Ságvári utcában alakítottak ki parkolót.

A bölcsődei ellátást a városban eddig minibölcsiben biztosítottuk
Majoros János

– A bölcsődei ellátást a városban eddig minibölcsiben biztosítottuk. Új építésére pályáztunk, ez a Dózsa György úton kapott helyet. A minibölcsődében két hétfős csoport működött, mostantól két tizenkét fős csoportunk lehet. A jogszabály lehetőséget ad arra, ha nincs két évnél fiatalabb gyerek a csoportban, akkor 14 gyerek is lehetne, de ilyen még nem fordult elő. Arra készülünk, hogy 24 gyerek lesz. A dolgozói létszám is megvan, négy szakmai munkatárs, egy dajka és egy takarító lesz majd az intézményben – fejtette ki Majoros János.

Apró kiegészítések

A polgármester hozzátette, a hatósági használatbavételi engedélyeket megkérték, miután elkészültek az épületekkel, de a bölcsőde és a József Attila utcai óvoda esetében is néhány apró kiegészítésre, javításra volt szükség, ezek a munkák hamarosan befejeződnek. Addig is, míg használatba tudják venni őket, átmeneti helyszíneken folyik a nevelés. Arra számítanak, hogy a bölcsőde a következő bejárás után júniusban, júliusban megkaphatja a szükséges engedélyeket és átadhatják a szülők, valamint a gyerekek számára.

Majoros Jánostól megtudtuk, a pályázat megvalósítása a három helyszínen összességében 201 millió forintba került a tervezéssel és egyéb kiadásokkal együtt. Az épületeken végzett kivitelezési munka 160 millió volt, a legnagyobb volumenű a bölcsőde építése volt, amely nyolcvanmillió forintba került. A két óvodára negyven-negyven millió forint maradt, a József Attilán a bővítés nagy költséget jelentett, így itt még körülbelül nyolcvanmillió forintra volna szükség, hogy mindent korszerűsítsenek, a világítást, a fűtést, a padozatot, cseréljék a belső nyílászárókat. Jócskán vannak célok, remélik, hogy elérik azt a modern szintet, mint amit a bölcsőde és a másik óvoda képvisel. Várják a pályázati lehetőségeket és készülnek is rá.

Sportpályát is kaptak

Nemcsak uniós pályázat, hanem párhuzamos lehetőségek is nyíltak az óvodák fejlesztésére. Majoros János polgármester elmondta, társasági adós sportfejlesztés is volt a József Attila utcai oviban. Ez ugyanis nemcsak a versenysport által igényelhető, hanem gyerekek sportnevelési céljára is kérhető. Az óvodavezető az önkormányzat jóváhagyásával pályázott, és ovisport pályát kaptak az intézménybe. Az udvaron egy kilencszer tizenöt méteres, körbekerített műfüves multifunkciós pálya kapott helyet. Ehhez sporteszközöket is kaptak, a pedagógusok pedig képzésen is részt vehetnek, ahol megtanítják őket a játékos feladatok szervezésére. A pályát mindkét óvoda gyerekei használhatják majd, a püspökieket áthozzák majd ide, ha elindulhat a nevelési feladat. A beruházáshoz az önkormányzat 30 százalék önerőt 4,5 millió forintot biztosított, a pályaépítés költsége körülbelül 15 millió forint volt. (Boon.hu)

Kapcsolódó cikkek