Koronavírusban halt meg egy elítélt, akiről nem beszélnek

Megosztás

Hivatalosan eddig tizenhárom fogvatartott halt meg koronavírus miatt a hazai börtönökben, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint mindannyian a tököli rabkórházban. Csakhogy a hvg.hu információja szerint az áldozatok között van a 2008-as pécsi kézigránátos gyilkosság miatt elítélt egyik férfi is, aki néhány éve azzal került be a hírekbe, hogy a sopronkőhidai fegyházban illegálisan készített videóit tette fel a netre.

Két, egymástól független forrás is megerősítette a lapnak, hogy ő nem Tökölön, hanem egy budapesti kórházban halt meg. Ez úgy lehetséges, hogy amikor már beteg volt, büntetése félbeszakítását engedélyezte a börtön parancsnoka. Éppen ezért szerettük volna megtudni, hogy egészségügyi okokból hány büntetés-félbeszakítást engedélyeztek idén a börtönökben, ám ezt az adatot a BVOP nem árulja el.

Kérdés, hogy ha egy súlyosan megbetegedett fogvatartott, akinek időközben félbeszakítják a büntetését és egy civil kórházban hal meg, bekerül-e a hivatalos statisztikába. Éppen ezért szerette volna megtudni a HVG azt, hogy a börtönök parancsnokai idén összesen hány esetben engedélyezték egészségügyi okokból a fogvatartottak büntetésének félbeszakítását, de a BVOP erre a kérdésre megtagadta a választ. Arra hivatkoztak, hogy – idézzük –

“a büntetés-végrehajtási szervezetnél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ, bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget a válaszadásra”.

Az indoklás ugyanakkor sántít, hiszen kizárólag statisztikai adatot kérdeztek, márpedig önmagában ezeknek az adatoknak az ismeretében nem lehet beazonosítani a fogvatartottak személyét. Mivel a BVOP szerint a statisztikájukban szereplő elhunytak mindegyike a tököli rabkórházban halt meg, ezért ha helytálló az információ, miszerint legalább egy esetben civil kórházban hunyt el egy büntetését félbeszakító rab, akkor lehetnek olyan áldozatok is, akik nem szerepelnek a hivatalos börtönstatisztikában.

A hazai börtönökben tavaly március 4-e óta vannak érvényben a speciális járványügyi szabályok. A BVOP szerint a fogvatartottak egészségi állapotát azóta is folyamatosan monitorozzák. Azokat a rabokat, akik tüneteket mutatnak, azonnal elkülönítik (karanténba teszik) és gondoskodnak az igazolt fertőzöttek gyógyításáról. A BVOP szerint folyamatos és rendszeres a helyiségek, eszközök és felületek fertőtlenítése, valamint továbbra is kötelező a védőfelszerelések használata. A rendszeres kézmosáshoz szappant, kifejezetten a kézfertőtlenítésre pedig speciális kézfertőtlenítő készítményt biztosítanak a körleteken kihelyezett adagolókból – írták a hvg.hu-nak megküldött válaszaikban.

Kapcsolódó cikkek