Az MSZP kiemelt pénzügyi támogatást, a DK fizetésrendezést ígér a mentősöknek

Megosztás

Az MSZP a mentésügy kiemelt pénzügyi támogatására, a Demokratikus Koalíció (DK) pedig a mentősök fizetésének rendezésére tett ígéretet hétfőn, a mentők napja alkalmából.

A szocialisták az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a mentők bebizonyították, hogy a legnagyobb bajban is számíthat rájuk az egész ország, köszönet és hála illet meg mindenkit, aki vállalja ezt a hivatást. Az egészségügyben dolgozni már a koronavírus-járvány előtt is rendkívüli kihívást jelentett – jegyezték meg.

Az MSZP – hangsúlyozták – kiáll az egészségügyi dolgozók, köztük a mentősök mellett is. Hozzátették: a párt ezért kezdeményezi a Kormányváltást, Korszakváltást című előválasztási programjában egy hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását, amelyben kiemelt pénzügyi támogatást kap a mentésügy és a sürgősségi ellátás. “Biztosítani kell a folyamatos fejlesztéseket, javítani kell a munkakörülményeken, valamint az életmentőket nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülésben kell részesíteni” – írták.

László Imre, a DK egészségügyi szakpolitikusa, a XI. kerület polgármestere közleményében azt írta, a “Dobrev-kormány azonnal rendezni fogja a mentősök fizetését”.

Szerinte az elmúlt 11 évben a kormány ugyanúgy nem becsülte meg a mentősöket, ahogy a kórházi dolgozókat és a háziorvosokat sem.

“Sőt, most, a világjárvány idején is karba tett kézzel nézik végig, hogy a mentőorvosok, mentőápolók és mentőgépkocsi-vezetők sokszor napi 12 órákat dolgoznak végig drámai körülmények között, mindenfajta anyagi megbecsülés nélkül”

– jegyezte meg.

László Imre hozzátette, az Orbán-kormány az elmúlt 10 évben egészségügyi szakemberek ezreit üldözte el az országból.

“A 2022-ben felálló új, demokratikus kormány Dobrev Klára vezetésével el fogja érni, hogy a következő 10 évben legalább 3 ezer szakorvos, legalább 9 ezer szakdolgozó, és legalább 500 új háziorvos álljon munkába, és azonnali hatállyal rendezni fogja a mentőápolók, mentőorvosok és mentőgépkocsi-vezetők fizetését”

– olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek