Ezért tudta az ötéves borsodi kislány, mit kell tennie, amikor mentőt hívott édesanyjához

Megosztás

Az anyuka már egészen kis korukban megtanította kislányainak, hogy mit is tegyenek, ha valami baj történik otthon és ő nem tud cselekedni. A bükkábrányi kisgyermek pedig pontosan így is tett.

Ötéves kislány hívta a mentőket ájult édesanyjához Bükkábrányban. A hangfelvételt hétfőn reggel tette közzé a rendőrség, amelyben hallani, ahogyan Elena elmondja az operátor kérdésére, hogy édesanyja rosszul van, a konyhában fekszik. A 112-es segélyhívó operátorán kívül beszélt a mentők munkatársával is. Meg tudta mondani lakcímét is, így gyorsan kiért a segítség.

– Amikor reggel felébredtem, nem éreztem jól magam. Tíz óra környékén kezdtem rosszabbul lenni, de azt gondolja az ember, uralja magát. A híváslistát megnéztem, dél környékén történhetett az eset. A lányaim jöttek oda kérdezgetni, anya mi a baj? Mondtam nekik, hogy rosszul vagyok. Az asztalnál ültem, altattam a kisfiam. Akkor is jöttek, kérdezgettek. A hívás előtt szóltam Elenának, hogy rosszul vagyok, aztán arra eszméltem, hogy a mentésirányítással beszél. Elájultam, szerintem három percig nem voltam magamnál, később felfogtam a helyzetet. Öt percen belül kijött a mentő, elláttak – idézte föl a történteket Puskásné Horváth Vivien, Elena édesanyja. Elárulta azt is, ötéves kislánya nem csak a mentőket értesítette, előbb nagyapját hívta, csak annyit mondott neki, hogy anya rosszul van.

– Ha nincs mellettem, ki tudja mikor ébredek? – tette föl a kérdést az édesanya, aki mellett négyéves lánya és négy hónapos fia is ott volt.

A hős kislány is elmesélte, mi történt aznap. Mint mondta, anyja aznap nem volt jól, aztán a földön feküdt és ott elaludt. Ő akkor megnyomta az egyet, az egyet és a kettőt, majd jött a mentős bácsi és a néni. Fölhívta anya kollégáját, aztán anya azt mondta, kivel beszélsz? Elárulta, édesanyja megengedte, hogy a telefonon beszéljen a kollégájával, ha baj van.

Megszólal a mentőt hívó bükkábrányi kislány anyukája | BOON
Tudta, mi a dolga, így gyorsan fel is találta magát a bajban a kislány

Ő is ott dolgozott

S, hogy miért kolléga? Vivien elmondta, ő is dolgozott a 112 hívásfogadó központban hét hónapig, aztán megszületett a kisfia. Ő is rengeteg olyan hívással találkozott, amelyet gyerekek indítottak, volt ismerete, melyik komoly, melyik nem. Visszaemlékezett arra, hogy egy kisfiú megmentette az anyja életét a hívással, de abban az esetben a gyerek nem tudta pontosan, hogy hol laknak. Ő háromévesen megtanította Elenát, hogy mindent tudjon magáról, ami kell az életben maradáshoz, a teljes neveiket, pontos lakcímüket.

– Neki is tudni kell, ha apa nincs itthon, akkor kinek kell szólni. Más esetben nem szórakoznak, akkor hívnak, ha baj van. Azt tanácsolom másoknak is, hogy tanítsák meg a 112 használatát, ha rosszul vannak, ha eltévednek, kit kell hívni, s csak arra használják, amire kell. Sok gyerekjátékkal találkoztam, s hallottam olyan esetekről, amikor 6-7 évesek otthon unatkoztak. Köszönöm a mentésirányításnak, a 112-es kollégának, hogy jól helytállt, végighallgatta a gyereket – mondta Puskásné Horváth Vivien. (Boon.hu)

Kapcsolódó cikkek