“Tisztelt újságíró! Kérését nem engedélyezem!”

Megosztás

Éppen a héten volt a sajtószabadság napja, ám sajnos azzal vagyunk kénytelenek szembesülni, hogy ettől jelenleg a valóságban rendkívül messze jár hazánk.

„Ma nemcsak a magyar sajtót érik fájdalmas veszteségek, hanem a magyar emberek információhoz jutásának lehetőségei is folyamatosan csorbulnak. A szűkülő médiatér mindannyiunk szabadságát korlátozza, a demokráciát gyengíti (…) Elvileg a magyar állam elkötelezett a tájékoztatás mellett, legalábbis Magyarország Alaptörvényében az szerepel, hogy az állam biztosítja a szabad tájékoztatás feltételeit, továbbá hogy elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét. Ennek ellenére a tájékoztatás és információhoz jutás szabadsága bizony sérül Magyarországon. Az állami, közfeladatokat ellátó személyek, szervezetek, testületek, minisztériumok, politikusok nagyon gyakran nem válaszolnak az újságírói megkeresésekre”

írja a Telex május 3-án, a nemzetközi sajtószabadság napján közzétett cikkében.

A Telex létezésének első száz napján ötvenkét különböző megkeresést küldött magyar minisztériumoknak, és mindössze kilenc esetben kapott választ. Az operatív törzs rendre nem válaszol a kérdéseikre, a kórházakba nem jutnak be, a mentőszolgálat alig reagál – az egészségügyi dolgozóknak egyszerűen meg van tiltva, hogy szabadon beszéljenek az újságírókkal.

Csak a kormány számára pozitívan csengő információk juthatnak ki, azok sem akármilyen tálalásban. Itt tart jelenleg Magyarország a sajtószabadság tekintetében. Néhány válasz a sok közül:

Kapcsolódó cikkek