“Az Európai Bizottság tehetetlen a magyar kormány által egyetlen kézben tartott média ellen”

Megosztás

Vera Jourová elismerte, hogy szíve szerint fellépne a kormányzati irányítás alatt álló magyar sajtó orbáni működése ellen, de jelenleg semmi eszközük nincs erre. Ha nem változnak a szabályok, akkor egyelőre nincs mit tenni, belső ügy.

„Természetesen lenne kedvem ahhoz, hogy fellépjek. De a mostani versenyjogi szabályokat úgy alakították ki, hogy ennél jóval nagyobb ügyeket kapjanak el. És pénzügyi értelemben a KESMA ügye Magyarországon túl kicsi, vagyis az összeolvadás értéke túl kicsi ehhez. A versenyjogi szabályokat az ennél nagyobb ügyekre tervezték” – mondta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az Euronewsnak, amikor arról kérdezték, hogyan áll a 2019-ben indított versenyjogi eljárás.

A Bizottság az után indított vizsgálatot, hogy egy nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített üzlet keretében közel ötszáz sajtótermék került a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonába. Így majdnem a teljes kormányközeli média egyetlen alapítvány kezében van.

Jourová szerint az is nehezíti a fellépést, hogy a KESMA mentességet kapott a nemzeti versenyjogi szabályok alól. „Ez a frusztráció, hogy tehetetlenek vagyunk ebben az ügyben a versenyjogi szabályok alkalmazására, elvezet ahhoz, hogy jobb szabályok meghozatalán gondolkozzunk a jövőben.”

Az Európai Bizottság 2016 óta vizsgál egy másik magyar médiaügyi beadványt is, ami a közmédia finanszírozásáról szól. Tavaly kisebb vita pattant ki az Európai Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján, amikor újságírók magyarázatot kértek, mi tart ennyi ideig ezeken a vizsgálatokon. (444.hu)

Hozzászólások

Related posts