Ma van a nemzetközi sajtószabadság napja

Megosztás

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közgyűlése május 3-át a Nemzetközi sajtószabadság napjává nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására.

Az 1948-ban elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. cikke szerint:

„Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.”

A 2021-as sajtószabadság-rangsor szerint Európa az a régió, ahol a sajtószabadság a legbiztosabb védelem alatt áll. A legtöbb tagállam a „megfelelő”, vagy „elég jó” minősítést kapta, a legelőkelőbb helyeken idén is Norvégia, Finnország, Svédország és Hollandia végzett.

Ehhez képest a tavalyi sajtószabadság-rangsorban Magyarország a 92. helyen áll.

A szabad, független és plurális médiának mindig is nélkülözhetetlen szerepe volt és van a nyilvánosság tájékoztatásában, de különösen igaz ez a koronavírus-járvány alatt. A szabad sajtó, a demokrácia egyik alappillére, elengedhetetlen az átláthatóság és az elszámoltathatóság biztosításához. A demokrácia alapját az a jog adja, amely biztosítja a jól informált lakosság oldaláról a szabad véleménynyilvánítást. A média és az újságírók a hírek és különböző vélemények terjesztésével fontos szerepet játszanak egy adott társadalom életében, különösen olyan válságidőszakban, amit a pandémia megjelenése óta vagyunk kénytelenek átélni és megélni.

A válsághelyzetek gyakran az igazság pillanataivá válnak. Ami ma koronavírus járvány alatt mindenkit megérinthetett, az a közjótól való nagyon komoly függése volt. Olyan közjavaktól, mint a víz, a közösségi közlekedés, az egészségügyi infrastruktúra… olyan alapvető közjavaktól, amelyekről hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyire létfontosságúak.

Az információ is ezek egyike. Az információhoz, méghozzá a megbízható és pontos információhoz való hozzáférés még soha nem volt fontosabb, mint manapság. A híreknek meg kell felelniük a tényeknek és a megfelelő forrásokból kell származniuk, mert az álhírek ugyanolyan gyorsan terjednek, mint a vírus maga és nagyon sok kárt okozhatnak, nem csak a demokráciának, de az életünknek is.

– fogalmazott a Magyar Lapkiadók Egyesülete.

Kapcsolódó cikkek