Itt a lehetőség adományként megszabadulni a régi mobiltelefonoktól

Megosztás

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Az idei első kampányszakaszban 2021. május 1. – június 30. között buzdítják a szervezők a gyűjtésben részt vevőket, hogy készítsenek vagy vásároljanak dobozokat és kezdjék vagy folytassák a gyűjtést – írja a dontwasteit.hu.

A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők. A gyűjtést sok helyen, a 2020-21-es COVID-19 veszélyhelyzet alatt is folytatták. A kampány ez évi támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet.

A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat, mint például Csimpánz Örökbefogadást, szakmai előadásokat és egyesületi próbatagságot. Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén és egy beszámolót a kampány eredményeiről.

A kampányban való részvétel ingyenes, itt lehet regisztrálni: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScVP02Y8BsyQ8h0xWqNlMWdwzjZLufIpriEKoR9uZILnyXv4A/viewform

További részletek a dontwasteit.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek