Ha így megy tovább, elfogynak a kémiatanárok az iskolákból

iskola

Megosztás

Több, mint kétszer annyi természettudományos tárgyat oktató szaktanár éri el a nyugdíjkorhatárt minden évben, mint ahány hallgató kezdi meg a tanulmányait ezen tanári szakok valamelyikén – írja az Eduline.

Csak kémiatanárból országosan 2657 fő hiányzik.

A budapesti gimnáziumok 38 százalékában, a szabolcsiak 68 százalékában dolgozik a szükségesnél kevesebb kémiaszakos. Nógrádban a kémiatanárhiány 70 százalékos. Borsodról sajnos nem közöltek információt.

Miközben évente 120-140 kémiát oktató válik nyugdíjaskorúvá, 2020-ban összesen 42 hallgató kezdte meg kémiatanári tanulmányait Magyarország tanárképző egyetemein, a Szabó Szabolcs Alapítvány adatgyűjtése szerint.

„Ha a tendencia így folytatódik, tíz-tizenöt év múlva nem lesz, aki kémiát tanítson a gyerekeinknek”

– véli az alapítvány elnöke.

Holtzer Péter szerint a helyzet legalább ennyire elkeserítő a fizikát, biológiát és földrajzot oktatók esetében is. Amíg évente 6-700 természettudományos tárgyra specializálódott szaktanár éri el a nyugdíjkorhatárt, 2020-ban alig 300 fiatal indult el természettudományos tanári szakon.A tapasztalatok szerint sokan nem végzik el a képzést, illetve tanári diplomával a kezükben végül más pályára lépnek.

Miközben az aktív tanárok átlagéletkora meghaladja az 50 évet, a pályakezdők aránya alig egy százalék.

„Azon már rég túl vagyunk, hogy meg kéne kondítani a vészharangot: szisztematikus és társadalmi szinten összehangolt cselekvés nélkül nincs reális esély rá, hogy leállítsuk vagy akárcsak lelassítsuk a fenyegető folyamatokat”

– mondta Holtzer.

Kapcsolódó cikkek