Négymillió beoltott után éjfélkor indul a kijárási tilalom, a védettek maszk nélkül vehetnek részt rendezvényeken

Megosztás

Véglegesítette a kormány az új szabályokat tartalmazó rendeleteket, a részletek a kormány honlapján jelentek meg egy hírként, majd később a részletszabályokkal együtt a Magyar Közlönyben is – számolt be róla a HVG.hu. A legfontosabb döntések:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni, védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek (oltottaknak vagy a betegségen átesetteknek) pedig ugyaneddig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik (a Közlönyben megjelent részletes szabályok között nem a szálloda, hanem a szálláshely kifejezés szerepel).
  • A szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is. A Közlöny alapján a kaszinókba is védettségi igazolvánnyal lehet majd menni, ezt a helyszínen ellenőrizni kell – a színházban például a jegyszedőnek.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A hírben azt is közlik, hogy a koronavírus elleni védettséget az igazolvány bemutatásával kell igazolni, amit a helyiség üzemeltetője vagy a szolgáltatás nyújtója ellenőriz. Aki ezt nem teszi meg, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, de egy évre be is zárathatják a helyet.

A járvány még jelen van, ezért bizonyos intézkedések fennmaradnak, például, hogy az egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak maszkot kell hordaniuk, és fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek